tips voor het beëindigen van een relatie

Relatie beëindigen – Hoe moet het?

Eerst de verliefdheid, dan ga je sterk om iemand geven en vervolgens verbindt je jezelf aan de ander. Zo ontstaat er een relatie. Maar misschien is een relatie toch te beknellend of wordt je verliefd op een ander. Misschien verloopt de communicatie ontzettend moeizaam of zijn er teveel verschillen. De relatie verbreken kan dan een oplossing zijn. Het voorkomt dat je elkaar nog meer kwetst en geeft de ruimte om door te kunnen gaan met je leven. Maar toch voelt het beëindigen van een relatie als een nederlaag. Bovendien doet het altijd pijn. Heb jij je relatie al uitgemaakt en wil je meer informatie hoe je jezelf kunt herpakken, lees dan ons artikel over de balans terugvinden.

Uit elkaar gaan

Het is erg verdrietig als je moet vaststellen dat je niet meer samen verder gaat. Zeker als er nog sterke gevoelens aanwezig zijn. Moet je jullie band wel beëindigen – houden jullie immers niet van elkaar? De basis van om elkaar geven hoeft niet altijd te betekenen dat je moet blijven samenleven als partners. Soms werkt het niet goed samen en dan moet je conclusies trekken, hoe vervelend die ook voor de ander of voor jezelf zijn. Uitstellen of doen alsof er niets aan de hand is werkt meestal averechts. En hoewel een relatie verbreken altijd een intens effect heeft op iemands leven, dien je vooral ook rekening te houden met je eigen zienswijze. Het is niet voor niets: eerlijkheid duurt het langst.

Hoop en verder kijken

Is er dan geen hoop meer? Natuurlijk wel. Maar het vergt volharding en vooral veel eerlijkheid. Wil je echt verder met de ander? Indien je volmondig ja antwoordt op deze vraag, dan dient er hard gewerkt te worden aan de relatie. Twijfel je echter nog, bedenk je dan dat doormodderen voor niemand zinvol is. Hoop koesteren is mooi, maar iedereen heeft er het meeste aan als je reëel blijft naar jezelf. Wat als je doorgaat en over een paar jaar het bijltje er toch bij neergooit? Dan zal het erop lijken alsof je jaren hebt weggegooid. Wanneer je erg twijfelt is het altijd nuttig hierover te praten. Niet enkel met je partner, maar wellicht ook met mensen die je vertrouwd en dichtbij je staan. Professionele hulp is uiteraard ook mogelijk, in de vorm van een relatiedeskundige of relatietherapeut. Zij hebben kennis en kunnen een helder perspectief bieden op de situatie. Passief zijn leidt nooit tot verandering en levert dus ook niets op. En als je het bespreekbaar maakt kan de boel ‘ontploffen’. Wel, een goede ruzie is soms goed om duidelijk te zijn naar elkaar. Ruzie is vaak een teken dat er sprake is van liefde, want als je niet om de ander gaf, zou je onverschillig blijven. Ben je zeker van het uitmaken en klaar om verder te gaan? Bekijk dan eens het aanbod van datingsites om jouw leven weer op te pakken.

Hoe beëindig ik een relatie?

Zelfonderzoek is essentieel. Stel jezelf vragen en bekijk wat jouw gedrag in de relatie is geweest. Vaak ligt een probleem in de relatie bij beide partijen. De reden dat jullie bij elkaar bleven ligt aan het feit dat er een aantrekkingskracht is naar elkaar, maar een relatie is meer dan aantrekking alleen.
Wanneer je dan tot het besluit komt de relatie te verbreken, is het goed dit niet uit te stellen. Helder zijn naar jezelf en de ander & afstand nemen zijn hierin stappen die zorgen dat het proces wat makkelijker verloopt. Pijnloos zal het nooit worden. Vermijd aanvallen en spreek vanuit jezelf. Maak het een moment waarin er aandacht is voor elkaar. Geef ook geen hoop en beantwoordt vragen van de ander. De ander kan heftig reageren, maar verzwak dan niet in je woorden. Dit geeft namelijk hoop. Wanneer je samenwoont of kinderen hebt, is het verbreken van een relatie erg ongemakkelijk. Zorgvuldig zijn in de te nemen stappen is dan raadzaam.

Jan Peeterse

sep 22, 2016

Jan Peeterse schrijft voor de redactie van welkedatingsites.nl. Datingsites worden uitgeprobeerd en getest op elk mogelijk criterium. Is de datingsite wel of niet betrouwbaar? Vind ik hier mijn Flirt of mijn Liefde voor het leven?

Gerelateerde Artikelen

 1. Wat is meetic? Het bedrijf achter lexa en tinder..

  Wat is meetic? Het bedrijf achter lexa en tinder..

  De meeste mensen zijn wel bekend met online dating websites. Meestal...
  Lees meer...

 2. Wat is houden van?

  Wat is houden van?

  Liefde. Op een bepaalde manier is dat het ultieme waar we...
  Lees meer...

 3. Is Tinder gratis?

  Is Tinder gratis?

  Er zijn ontzettend veel datingwebsites en datingapps die betaald zijn of...
  Lees meer...

Reacties - Relatie beëindigen – Hoe moet het? – Welkedatingsites.nl

Geen reacties

Laat een reactie achter!

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.