Houden van

Liefde. Op een bepaalde manier is dat het ultieme waar we allemaal naar op zoek zijn. Iemand om van te houden. Iemand die van ons houdt. Maar wat is houden van eigenlijk? Het is meer dan een gevoel. Het zijn biologische chemische reacties in je hersenen die een bepaald gevoel bewerkstelligen. Die reacties komen voort uit ervaringen die je al hebt gehad en die bepalen welk gevoel je waar bij krijgt. Gevoel is dus niet zomaar iets wat er is, maar een reactie op iets. Houden van is dus een chemische reactie en een keuze. Maar dat is wel heel erg kort door de bocht.

Verliefdheid

Het begint allemaal met verliefdheid. Voor je van iemand houdt, word je eerst verliefd. Je bent enthousiast over iemand, je wilt alles over diegene weten, je wilt zoveel mogelijk bij die persoon in de buurt zijn, je droomt over een toekomst samen. En verliefdheid wordt vluchtig voorgegaan door aantrekkingskracht.

Volgens de Universiteit van Twente duurt verliefdheid 2 tot 3 jaar. In deze periode leer je elkaar beter kennen en ontdek je de leuke en minder leuke kanten van iemands karakter, gewoontes en leven. Het gevoel verliefdheid krijg je door de stoffen Fenylethylamine, Dopamine, Noradrenaline en Opiaat. Deze stoffen worden aangemaakt op het moment dat jij iemand aantrekkelijk vindt en zorgen er voor dat jij je euforisch en uitgelaten voelt, maar ook dat je angst en onzekerheid ervaart.

Geuren spelen ook een belangrijke rol. Feromonen zorgen er namelijk niet alleen voor dat je iemand seksueel aantrekkelijk vindt, maar bijvoorbeeld de okselgeur van een man kan een vrouw ook kalmeren. Geuren stimuleren ook het vrijkomen van stoffen die belang zijn voor de eisprong. Zonder dat we het door hebben bepalen geuren mede onze partnerkeuze omdat we er onbewust uit op kunnen maken of onze partner een betere afweer en vruchtbaarheid heeft.

Al met al zijn het je hersenen die dus bepalen of je er klaar voor bent om verliefd te worden en daar heb je verder geen invloed op. Een ander grappig detail is dat verliefde mannen minder testosteron aanmaken en verliefde vrouwen juist meer. Deze verandering van testosteronlevel zorgt er volgens Italiaanse liefdeswetenschapper Donatella Marazziti voor dat je het gevoel hebt dat je op elkaar lijkt en dit schept een ideaalbeeld waardoor je weer blind wordt voor de gebreken van de ander.

Na twee tot drie jaar is het tijd om een keuze te maken. De verliefdheid begint af te nemen en je krijgt zicht op wie je partner eigenlijk echt is. Dan kies je er bewust of onbewust voor om van iemand te houden. En daar dien je vervolgens aan te werken. Liefde wordt niet voor niks een werkwoord genoemd.

Van verliefdheid naar houden van

Liefde zit in onze natuur, het is gerelateerd aan ons overlevingssysteem. Het stimuleert de voortplanting en helpt ons om een band te krijgen met mensen om ons heen, wat onze overlevingskans weer vergroot. Na ongeveer twee tot drie jaar hebben je hersenen een tolerantie opgebouwd voor de biochemische stofjes die je lichaam aanmaakt doordat je verliefd bent.
Het knuffelhormoon Oxytocine en Vasopressine geven je een gevoel van binding, welzijn en veiligheid. In de meeste gevallen neemt de passie nu af, maar het bindingsgevoel neemt juist toe. Oxytocine is niet alleen maar positief. Het geeft je ook negatieve gevoelens zoals jaloezie, nijd en achterdocht. Daarom dat mensen zeggen dat het een teken van houden van is als je jaloezie voelt.

Dit heeft te maken met de associaties die je maakt. Ervaringen uit het verleden spelen daarbij
bewust en onbewust een rol.

En diezelfde ervaringen helpen je bij je keuze of je bij deze persoon wilt blijven en van hem of haar houdt. Het zijn vaak de vervelende dingen en momenten die juist bepalen of je genoeg van iemand houdt om verder te gaan of een einde aan de relatie breidt. In de jaren dat je verliefd bent leer je iemand kennen. Gewoontes, karaktertrekjes, onhebbelijkheden. Allemaal dingen waar je voor moet kiezen op het moment dat het even niet zo goed gaat in je relatie. Kiezen om die te accepteren of er aan te werken. Die keuze is houden van. En die maak je iedere keer opnieuw.

Ook hier zit een negatief element in. Mensen zijn namelijk gewoontedieren. Wanneer ze al een lange tijd in een relatie zitten, misschien zelfs al samenwonen, dan is dat de gewoonte. Het is dan eng om weer alleen door het leven te gaan, er zijn misschien grote veranderingen, je hebt toch een band met iemand die je moet verbreken, jullie kennen waarschijnlijk dezelfde mensen, en ga zo maar door. Allemaal redenen om te kiezen om in een relatie te blijven die allemaal niets met houden van te maken hebben.

Wanneer is het dan echt houden van?

Volgens onderzoekers van Northwestern University is houden van een mind set. Een manier van denken. Uit dat onderzoek blijkt dat de passie in je relatie afhankelijk is van hoe jij denkt. Als jij gelooft dat de passie weg is, dan ga jij je van iemand distantiëren. Wanneer jij echter gelooft dat de passie er nog is en daar aan werkt, dan ga je juist meer van iemand houden. Geloven in je relatie en de passie zorgen er dus voor dat je relatie stand houdt en voorkomt dat de sleur er in komt.

Vooral het dagelijks werken aan je relatie is volgens de onderzoekers belangrijk. Denk dan aan knuffelen, kleine dingetjes bewust doen om elkaar gelukkig te maken en de juiste sfeer creëren voor goede seks. Dit zijn maar enkele voorbeelden.

Het boek ‘Lang + gelukkig’ staat vol met voorbeelden van mensen die vooral respect en acceptatie voor op zetten bij het slagen van hun langdurige relatie. Respect wordt dan uitgedrukt als je niet beter voelen dan de ander of niet denken dat je alles beter kunt en acceptatie wordt uitgelegd als het volledig houden van iemand, ook van iemand’s minder goede en slechte kanten.

Conclusie: verliefheid is chemie en houden van een keuze.

Jan Peeterse

jul 31, 2019

Jan Peeterse schrijft voor de redactie van welkedatingsites.nl. Datingsites worden uitgeprobeerd en getest op elk mogelijk criterium. Is de datingsite wel of niet betrouwbaar? Vind ik hier mijn Flirt of mijn Liefde voor het leven?

Gerelateerde Artikelen

 1. Wat is meetic? Het bedrijf achter lexa en tinder..

  Wat is meetic? Het bedrijf achter lexa en tinder..

  De meeste mensen zijn wel bekend met online dating websites. Meestal...
  Lees meer...

 2. Is Tinder gratis?

  Is Tinder gratis?

  Er zijn ontzettend veel datingwebsites en datingapps die betaald zijn of...
  Lees meer...

 3. 6 Redenen om iemand te daten die ouder is!

  6 Redenen om iemand te daten die ouder is!

  Een leeftijd is toch altijd wel een dingetje als je hem/haar...
  Lees meer...

Reacties - Wat is houden van?

Geen reacties

Laat een reactie achter!

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.