Gelijkwaardigheid

Gelijkwaardigheid in een relatie belangrijk of niet?

Veel mensen vragen het zich wel eens af. Is dat nou daadwerkelijk zo belangrijk in een relatie? Gelijkwaardigheid. Als je een relatie hebt zijn er natuurlijk altijd raakvlakken van ongelijkheid. Dit wil natuurlijk niet gelijk zeggen dat er sprake is van ongelijkheid. Dan zouden veel mensen hier last van hebben namelijk. Het wordt eigenlijk pas ongelijkwaardig wanneer één van de partners hier last van gaat krijgen. Daardoor kan er een bepaalde irritatie ontstaan, waardoor jouw relatie misschien scheef getrokken wordt. Een veel voorkomend aspect is dat een man met een veel jongere vrouw een relatie heeft, dit kan prima gelijkwaardig stand houden. Als je kijkt naar relaties van mensen die even oud zijn, komt het vaker voor dat er ongelijkwaardigheid plaats vind. Niemand zit hier op te wachten, daarom zal er dus een oplossing gevonden moeten worden.

Denkniveau en gelijkwaardigheid

Heel veel mensen willen graag een partner hebben die bijvoorbeeld het zelfde studieniveau heeft. Het intellectuele valt bij sommige goed in de smaak, je zal samen goed kunnen functioneren. Dit klinkt ook volkomen logisch, hogeropgeleiden zullen beter op één lijn zitten met mensen van het zelfde niveau. Dit in tegenstelling tot een HBO’er die een relatie aan zal gaan met iemand die zijn middelbare school niet heeft afgemaakt. Dit betekent niet dat het gelijk fout zal gaan, maar naarmate de relatie vordert, zal je veel meningsverschillen tegen komen. Als resultaat erge frustraties die jullie uit elkaar doen drijven. Het is belangrijk dat je iemand vind die jouw aanvult en andersom waardoor de gelijkwaardigheid al van zichzelf erg sterk is.

Het inkomen is ongelijkwaardig

Een tijd geleden was het heel normaal dat de vrouw vroeger thuis zat waarbij de man zorgde voor het inkomen. Dit komt nog steeds voor, huisvrouwen die zorgen dat het thuis allemaal op orde is. Zorgen voor het gezin staat hier dus op nummer 1 waarbij de man zorgde voor het inkomen. Dit zorgt natuurlijk ook voor een situatie waar de man een beslissende stem had m.b.t het uitgaven patroon. In vele gevallen is dit geen probleem en hoeft dit niet gelijk ongelijkwaardigheid te veroorzaken, echter komt het wel vaker voor dat beide mannen en vrouwen werken. Hierdoor kan je bepaalde meningsverschillen hebben over de inkomsten. De inkomens zullen niet gelijk zijn aan elkaar waardoor één partner minder zou kunnen inleggen of inbrengen. Een klein verschil valt vaak nog wel mee, maar als hier opvallende verschillen zijn kan het botsen. Het is daarom belangrijk hier goede afspraken over te maken, dit zal meningsverschillen doen voorkomen waardoor er geen ongelijkheid zal ontstaan.

Afkomst en ongelijkwaardigheid

Vroeger was dit een heel erg veel voorkomend probleem. Vrouwen of mannen van een andere afkomst hadden vrijwel geen kans om een relatie te beginnen met iemand die ook een ander geloof. Het was erg gebruikelijk dat er een universitaire opleiding wordt gehaald in tegenstelling tot een MBO opleiding. Wrijving in het begin van een relatie komt vaak niet ten goede. In een begin stadium is het belangrijk dat er veel wordt gewerkt aan de band en relatie zelf. Het zal niet uit mogen maken wat voor afkomst iemand heeft, als je verliefdheidsgevoelens creëert zal het naar alle waarschijnlijkheid goed klikken.  Voorheen was het bijna niet mogelijk om een relatie te hebben met iemand die minder geschoold was, voor je familie was dit een afknapper. Het is daarom belangrijk om te accepteren dat als je iemand van een ander geloof leuk vind, je overal toestemming zal moeten vragen om een relatie te mogen hebben met hem/haar.

Geloofsovertuiging en ongelijkwaardigheid

Geloof speelt een erg grote rol in een relatie. In Nederland komt het niet zo heel veel meer voor dat mensen zich richten tot een geloofsovertuiging, echter bij sommige Moslim families wel. Streng gelovigen willen vaak dat een partner gekozen wordt aan de hand van het zelfde geloof. Puur om ongelijkwaardigheid te voorkomen en een goede toekomst tegemoet te gaan. Als dit niet het geval is, dan zal het andere geloof als minderwaardig worden gezien, dit veroorzaakt natuurlijk een fikse ruzie. Je kan geen geloof aannemen om een relatie in stand te houden, dit is gedoemd te mislukken en zal nooit lang stand houden.

De baas in huis

Al bovenstaande zaken besproken te hebben, is het tijd voor het onderwerp ‘De baas in huis’. Voor vele een vervelend onderwerp, wie heeft nou daadwerkelijk de broek aan? Veel mannen beweren dat zij dat hebben, maar dat is niet altijd het geval. Ongelijkheid  of ongelijkwaardigheid komt vaak voor omdat één van de partners dominanter is dan de ander. Dit kan natuurlijk voor veel meningsverschillen zorgen waarbij de gemoederen hoog oplopen. Haar wil is haar wet, zijn wil is zijn wet, als dit voorkomt, zal één van de partners niet gelukkig worden en zal de relatie ook niet lang stand houden. Beslissingen neem je natuurlijk gewoon samen, zoals grote aankopen e.d. Net zoals het opvoeden van kinderen, ook dit doe je samen en zal je samen moeten oppakken. Door te accepteren dat je verschillende dingen samen moet beslissen en oppakken zal je relatie veel sterker worden.

Gelijkwaardigheid in een relatie duurt vaak het langst

Gelijkwaardigheid in een relatie is natuurlijk altijd fijn. Het geeft alleen geen absolute garantie dat een relatie zal stand houden. Echter is het wel een belangrijk aspect dat niet mag ontbreken in een relatie. Als je hierdoor goed met elkaar kan opschieten en je relatie steeds sterker wordt, dan weet je dat het goed zit. Je relatie zal een absolute succes gaan worden waardoor jij je geen zorgen hoeft te maken op een relatiebreuk!

 

Jan Peeterse

nov 5, 2018

Jan Peeterse schrijft voor de redactie van welkedatingsites.nl. Datingsites worden uitgeprobeerd en getest op elk mogelijk criterium. Is de datingsite wel of niet betrouwbaar? Vind ik hier mijn Flirt of mijn Liefde voor het leven?

Gerelateerde Artikelen

 1. Een seksrelatie onvermijdelijk? Deze tekenen zeggen van wel

  Een seksrelatie onvermijdelijk? Deze tekenen zeggen van wel

  Het komt vandaag de dag vaker voor als dat we denken....
  Lees meer...

 2. Relatie over? Deze dingen laten je het zeker weten

  Relatie over? Deze dingen laten je het zeker weten

  Erg veel mensen die een relatie hebben komen op een punt...
  Lees meer...

 3. 15 Datingtips voor vrouwen, van mannen!

  15 Datingtips voor vrouwen, van mannen!

  Wie had dat gedacht? Mannen die datingtips geven! Eigenlijk is dit...
  Lees meer...

Reacties - Gelijkwaardigheid in een relatie

Geen reacties

Laat een reactie achter!

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.