gevolgen van vreemdgaan

Vreemdgaan: De oorzaken en gevolgen

Vreemdgaan, het wordt wel gezegd dat elke relatie hier ooit eens mee te maken krijgt. Hoewel dit natuurlijk wat overdreven is, is het wel een onderwerp dat veel van ons bezighoudt. Het is niet alleen het onderwerp van veel films, maar ook voor boeken, nieuwsartikelen, liedjes en meer is het vruchtbaar materiaal. In een maatschappij waar monogamie toch wel als de morele standaard wordt gezien, is dat op zich ook niet zo vreemd. Er zijn zelfs een heleboel websites te vinden waarbij je in contact kunt komen met anderen die met jou vreemd willen gaan en tips over hoe je dit het beste zou kunnen doen. Maar wat is nu eigenlijk de definitie van vreemd gaan? Waardoor beginnen mensen hieraan en wat kunnen de gevolgen zijn?

Wat is vreemdgaan eigenlijk?

Het is moeilijk om een eenvoudige definitie te vinden voor dit fenomeen, omdat het zelfs per persoon kan verschillen wat als zodanig wordt beschouwd. Over het algemeen wordt er gesproken van vreemd gaan als je een seksuele relatie hebt met een ander dan je vaste partner. Deze grens kan echter erg verschillen. Voor het ene stel is het bijvoorbeeld niet toegestaan om met iemand anders te zoenen, terwijl het andere stel pas de grens legt bij seksuele penetratie. Zowel persoonlijke grenzen en moralen als culturele overtuigingen spelen hierbij een rol. Omdat deze definitie zo moeilijk is vast te stellen, is het ook moeilijk om na te gaan hoeveel mensen er vreemdgaan. Het ene onderzoek zal namelijk andere definities dan het andere aanhouden en daarmee andere resultaten krijgen. Daarnaast spreekt men over het algemeen niet zo gemakkelijk over eventuele buitenechtelijke uitstapjes, waardoor je altijd het probleem hebt dat je niet weet hoe eerlijk men meedoet aan het onderzoek. Hoe dan ook, het blijft een onderwerp dat veel mensen bezighoudt. Waarom begint iemand er eigenlijk aan?

Waardoor gaan mensen vreemd?

Het verschilt natuurlijk sterk van persoon tot persoon wat maakt dat hij of zij dit in gang zet. Een reden kan bijvoorbeeld zijn dat er onvrede is over de relatie. Degene die vreemdgaat vindt bijvoorbeeld geen spanning (meer) in de slaapkamer, wil meer zelfstandigheid, is op zoek naar iets nieuws of ziet geen andere uitweg van diepere relatieproblemen. Het kan mensen ook een zekere kick geven om iets te doen wat niet mag, om het gevaar op te zoeken en daardoor met iemand anders dan de partner het bed in te duiken. Een andere reden kan zijn dat de huidige verbintenis langzaam maar zeker op een einde loopt en dat er daardoor alvast wordt rondgekeken naar andere potentiële partners. In deze overgangsfase kan er een nieuwe relatie ontstaan, terwijl de oude nog niet officieel is afgebroken en dat kan als vreemdgaan worden beschouwd. Zo divers als mensen zijn, zo divers zijn de redenen om met een ander vreemd te gaan.

Wat kunnen de gevolgen zijn?

De gevolgen kunnen groot zijn en daarbij maakt het niet uit of degene die vreemd gaat wordt ontdekt of niet. Voor jezelf kun je namelijk grote gevoelens van schuld ervaren. Sommige mensen hebben er geen problemen mee om hun vaste partner voor te liegen, maar voor de meesten is dit toch wat lastiger. Daarnaast is de kans groot dat de ander wel doorheeft dat er iets niet helemaal klopt. Hij of zij kent je immers goed en zal kleine veranderingen snel opmerken. En als het eenmaal uit is gekomen, staat het koppel voor de keuze om door proberen te gaan of hun verbintenis te verbreken. Doorgaan is wel mogelijk, maar ook heel erg zwaar en moeilijk. Bezint daarom eer ge begint.

Jan Peeterse

feb 16, 2016

Jan Peeterse schrijft voor de redactie van welkedatingsites.nl. Datingsites worden uitgeprobeerd en getest op elk mogelijk criterium. Is de datingsite wel of niet betrouwbaar? Vind ik hier mijn Flirt of mijn Liefde voor het leven?

Gerelateerde Artikelen

 1. Wat is meetic? Het bedrijf achter lexa en tinder..

  Wat is meetic? Het bedrijf achter lexa en tinder..

  De meeste mensen zijn wel bekend met online dating websites. Meestal...
  Lees meer...

 2. Wat is houden van?

  Wat is houden van?

  Liefde. Op een bepaalde manier is dat het ultieme waar we...
  Lees meer...

 3. Is Tinder gratis?

  Is Tinder gratis?

  Er zijn ontzettend veel datingwebsites en datingapps die betaald zijn of...
  Lees meer...

Reacties - Vreemdgaan – De oorzaken en gevolgen

Geen reacties

Laat een reactie achter!

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.