eenzaamheid is een ontzettend groot probleem in Nederland. Lees hier 10 tips die kunnen helpen.

10 tips tegen eenzaamheid

Eenzaamheid is een veel voorkomend probleem. Het komt bij mensen van alle leeftijden voor. Je kunt gelukkig veel doen aan (het gevoel van) eenzaamheid.

Eenzaamheid kan verschillende oorzaken hebben. Daarom is het in de eerste plaats belangrijk om na te gaan waar het gevoel van eenzaamheid bij jou of bij mensen die jij kent vandaan komt. Als je je eenzaam voelt, dan kan namelijk ook te maken hebben met het onvermogen om makkelijk contact te leggen. Bijvoorbeeld als je een introverte aanleg hebt, heel erg verlegen bent of jezelf in het verleden hebt aangeleerd om afstand van mensen te houden.

Begin bij jezelf

Als je moeite hebt om contact met andere mensen te maken, dan is onze het verstandig om eerst daar aan te werken. Ga naar de bibliotheek en leen een boek over verlegenheid of moeilijk contact kunnen maken. Zoek een zelfhulpgroep over eenzaamheid op internet. Of ga er eens over praten met iemand die je daar professioneel verder mee kan helpen, zoals je huisarts of een psycholoog. Dat is natuurlijk op zich al een hele stap. Veroordeel jezelf vooral niet voor het feit dat je moeilijk contact maakt, want er is helemaal niets mis met je.

Tien tips tegen eenzaamheid

Tip 1: ontwikkel jezelf

Niet alleen mensen die contact met anderen maken lastig vinden hebben baat bij zelfhulpboeken of professionele hulp. Als je eenzaam bent kun je altijd aan jezelf gaan werken. Ontdek je innerlijke kracht en wat je echt wil in het leven. Schakel bijvoorbeeld een (levens)coach in, lees zelfontplooiingsboeken of volg een workshop of cursus, bijvoorbeeld meer spiritueel of juist concreter.

Tip 2: ga vrijwilligerswerk doen

Als je naast contact met andere mensen ook nog voldoening wilt krijgen, dan is vrijwilligerswerk een prachtige oplossing. Er zijn legio mogelijkheden om in de buurt te helpen. Dierenliefhebbers kunnen bijvoorbeeld helpen bij een asiel, en als je graag mensen helpt kun je bijvoorbeeld in een buurthuis of asielzoekersopvang helpen.

Tip 3: meld je aan als Buddy of Maatje

Buddy Netwerk is een organisatie die zich inzet voor mensen met een levensbedreigende ziekte of eenzaam zijn. Wil je graag deze mensen helpen, dan kun je zelf buddy worden. Je kunt je ook inschrijven als ‘maatje’ als je graag door iemand geholpen wilt worden. Kijk voor meer informatie over Buddy Netwerk op http://buddynetwerk.nl/.

Tip 4: neem een huisdier

Als je moeilijk het huis uit kunt komen, of het lastig vindt om jezelf te activeren, dan kun je ook een huisdier nemen. Het is wetenschappelijk bewezen dat huisdieren ervoor zorgen dat je je met een huisdier minder eenzaam voelt. Ben je goed ter been, dan is een hond naast een trouwe huisgenoot ook nog eens een stok achter de deur om eruit te moeten gaan, waardoor je eerder andere mensen (met een hond) ontmoet.

Tip 5: zoek een leuke hobby

Er zijn meer dan genoeg leuke dingen om zelf te doen. Ga fotograferen, schilderen, breien, zandsculpturen maken of een boek schrijven. Kijk op google en je vindt legio voorbeelden. Als je niet zo’n zelfstarter bent, dan kun je bijvoorbeeld eens langsgaan bij een buurthuis om te zien wat er daar georganiseerd wordt.

Tip 6: ga sporten

Sporten kan een hobby zijn, maar sommige mensen doen het vooral om zich er lekkerder van te voelen. Er zijn genoeg sporten die je ook zelf kan doen als je niet lid wilt worden van een club. Hardlopen geeft bijvoorbeeld een positieve impuls en zorgt er ook nog eens voor dat je naar buiten gaat. Fietsen kan ook altijd, want als het koud is of regent kun je je daar op kleden.

Tip 7: ga mee op groepsreis

Hou je van vakantie, maar heb je niemand om mee op vakantie gaan? Ga dan mee op een groeps- of singlereis. Je ziet wat van de wereld en ontmoet gezellige mensen, waar je misschien vrienden mee blijft. Je kunt kiezen voor actieve vakanties in Europa bijvoorbeeld bij noSun.nl, maar ook voor verre groepsreizen met Sawadee, Shoestring, of Fox.

Tip 8: dwing jezelf om iets te doen

Van de hele dag binnen zitten en niets doen wordt niemand vrolijker. Bovendien is het ook slecht voor je gezondheid. Dwing jezelf iedere dag om iets te gaan doen, al is het maar een stukje te wandelen of naar de supermarkt te gaan.

Tip 9: leer actief andere mensen kennen

Overal in Nederland zijn clubs actief die als doel hebben om mensen bij elkaar te brengen. Bijvoorbeeld met activiteiten die leden zelf organiseren, zoals borrels, wandelingen of samen naar de film gaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de sites van NMLK.nl en Singlesunited.nl.

Tip 10: zorg voor een vast dagritme

Mensen hebben behoefte aan een duidelijk dagritme. Zorg dat je jezelf dwingt om iedere dag op een bepaalde tijd op te staan en dingen te gaan doen. Alles op je af laten komen zorgt ervoor dat je vaak niets gaat doen. Maak een vaste dagplanning en hou je daar ook aan.

Jan Peeterse

okt 27, 2016

Jan Peeterse schrijft voor de redactie van welkedatingsites.nl. Datingsites worden uitgeprobeerd en getest op elk mogelijk criterium. Is de datingsite wel of niet betrouwbaar? Vind ik hier mijn Flirt of mijn Liefde voor het leven?

Gerelateerde Artikelen

 1. Wat is meetic? Het bedrijf achter lexa en tinder..

  Wat is meetic? Het bedrijf achter lexa en tinder..

  De meeste mensen zijn wel bekend met online dating websites. Meestal...
  Lees meer...

 2. Wat is houden van?

  Wat is houden van?

  Liefde. Op een bepaalde manier is dat het ultieme waar we...
  Lees meer...

 3. Is Tinder gratis?

  Is Tinder gratis?

  Er zijn ontzettend veel datingwebsites en datingapps die betaald zijn of...
  Lees meer...

Reacties - 10 tips tegen eenzaamheid – Welkedatingsites.nl

Geen reacties

Laat een reactie achter!

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.