ssl gecertficeerde laptop

SSL Certificaat – Wat is het en waarom is het zo belangrijk?


Moderne websites maken al bijna allemaal gebruik van een beveiligde verbinding en dat is niet voor niets. Zelfs als er via een site geen betalingen worden verricht is het hebben van een SSL certificaat belangrijk. De meeste sites hebben namelijk een contactformulier en ook de hier ingevoerde gegevens hou je natuurlijk liever privé. Heb je vragen over het SSL certificaat en wil je het verschil weten tussen een http en een https verbinding? Informatie over moderne internet beveiliging vindt je hier.

Wat is een SSL certificaat?

SSL is de afkorting van de Engelse term Secure Sockets Layer. Het is net als zijn opvolger TLS een beveiligings-protocol. Via een SSL ofwel beveiligde verbinding worden ingevoerde gegevens gecodeerd (versleuteld) verstuurd en weer gedecodeerd bij aankomst. Hierdoor kunnen derden dus niet meelezen en ook geen gegevens stelen. Dat dit zeker geen overbodige luxe is, blijkt wel uit het feit dat alle banken en online winkels al gebruik maken van SSL. Maar ook de meeste ‘gewone’ websites maken al gebruik van dit protocol. Of een website een beveiligde verbinding heeft kun je zien in het adresbalkje. Adresbalken van websites die in het bezit zijn van een certificaat, hebben allemaal links voor hun adres een groen hangslotje. Gelijk daarachter zie je de letters https ook in het groen.

Zelf controleren of een website internet beveiliging heeft

Je kunt zelf als bezoeker van een site dus aan de aanwezigheid van het groene slotje zien of deze site veilig is. Bovendien kun je met je muis op het slotje klikken en alle informatie bekijken over bijvoorbeeld cookies en het type verbinding. Onder de details kun je de verificaties en ook het certificaat zelf inzien.

Er zijn drie mogelijkheden

Heeft een site geen groen slotje maar een rondje met een i (voor informatie) in het midden, dan is deze site niet beveiligd. Een andere derde mogelijkheid, is de aanwezigheid van een rood driehoekje met een uitroepteken! Deze site is niet alleen onveilig is maar kan zelfs potentieel gevaarlijk zijn. Als je dit rode driehoekje ziet in de adresbalk van een website, kun je het beste zo snel mogelijk het tabblad sluiten.

Hoe krijg je zo’n mooi groen slotje?

Heb je een website of een blog en wil jij ook een betere internet beveiliging voor jouw bezoekers? De meeste hostingbedrijven bieden dit gratis of voor een laag bedrag aan. Stuur even een mailtje naar jouw internetprovider of klik zelf de optie aan in jouw dashboard. Loopt jouw website via WordPress dan kun je meestal een plug-in downloaden die dit voor je regelt. Al jouw bestaande pagina’s moeten namelijk aangepast worden: je gaat van http naar https en dat is natuurlijk wel een verschil.

Certificering door een bedrijf

Ben je niet zo technisch? Neem dan liever een expert bij de hand. Via Google kun je gemakkelijk bedrijven opzoeken, die een certificering snel en meestal voor een vast bedrag aanbieden. Shop gewoon even rond, want een veilige website is natuurlijk wel belangrijk en jouw aandacht zeker waard.

Jan Peeterse

mrt 27, 2018

Jan Peeterse schrijft voor de redactie van welkedatingsites.nl. Datingsites worden uitgeprobeerd en getest op elk mogelijk criterium. Is de datingsite wel of niet betrouwbaar? Vind ik hier mijn Flirt of mijn Liefde voor het leven?

Gerelateerde Artikelen

 1. 6 Redenen om iemand te daten die ouder is!

  6 Redenen om iemand te daten die ouder is!

  Een leeftijd is toch altijd wel een dingetje als je hem/haar...
  Lees meer...

 2. Ik Wil Scheiden - Waar Begin Ik?

  Ik Wil Scheiden - Waar Begin Ik?

  Meest voorkomende redenen van een echtscheiding Vandaag de dag is scheiden...
  Lees meer...

 3. Wat Is 'Lexa Incognito' en wat kun je er mee?

  Wat Is 'Lexa Incognito' en wat kun je er mee?

  Wat is Lexa Incognito en wat kun je ermee? Lexa is...
  Lees meer...

Reacties - SSL Certificaat – Wat is het en waarom is het zo belangrijk?

Geen reacties

Laat een reactie achter!

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.