motieven voor een echtscheiding

Meest voorkomende redenen van een echtscheiding

Vandaag de dag is scheiden niet meer zo ongewoon. Ruim de helft van de huwelijken eindigen immers met een echtscheiding. Vroeger hield het geloof mensen vaak tegen om van hun partner weg te gaan, maar nu het geloof wat uit de samenleving is verdwenen, lijkt dat geen obstakel meer. Maar waarom scheiden mensen van elkaar? En hoe begin je daar aan?

Koppels scheiden niet van de ene dag op de andere. Vaak is daar een goede reden voor die al een hele tijd aansleept waardoor ze vinden dat de relatie niet meer werkt. Dit zijn enkele van de meest voorkomende.

#1 Ontrouw

Een buitenechtelijke affaire hebben is een van de meest directe zaken die leidt tot een echtscheiding. De reden waarom mensen overspel plegen daarentegen is vaak minder snel af te leiden. Woede en wrok kunnen een reden zijn, maar ook het niet kunnen weerstaan aan de verleiding of het gebrek aan emotionele intimiteit bij hun huidige partner kan een reden zijn. Vaak begint overspel met een onschuldig lijkende vriendschap die uitdraait op iets meer.

#2 Geld

Geld doet vreemde dingen met een mens. Als een koppel verschillende manieren heeft om geld uit te geven, of wanneer de ene meer geld verdient dan de ander, dan kan er wel eens een discussie voorkomen waarbij dit aan bod komt. Een dergelijke machtsstrijd kan dan ook het breekpunt betekenen voor een huwelijk.

#3 Gebrek aan communicatie

Communicatie is cruciaal in een huwelijk en wanneer een koppel niet met elkaar kan communiceren, dan leidt dit tot frustratie bij beiden, wat zijn invloed heeft op verschillende aspecten van het huwelijk. Uiteindelijk leidt dit dan vaak ook tot een scheiding.

#4 Intimiteit of fysieke aantrekking is weg

Een relatie hebben, betekent hard werken. Het is een cliché dat klopt. Verliefdheid zorgt ervoor dat het begin van een relatie makkelijk gaat, maar een keer dat gevoel verdwijnt moeten inspanningen worden gedaan om te blijven zorgen voor intimiteit. Ook worden mensen er niet jonger op. Vrouwen die geen twintig meer zijn of mannen die een buikje krijgen, kunnen leiden tot de verdwijning van die aantrekkingskracht. Hoe oppervlakkig dit ook mag lijken, het is een oorzaak van het stopzetten van een huwelijk.

Gevolgen van een scheiding

Een echtscheiding is een zware procedure die veel tijd in beslag kan nemen. Maar ook wanneer het papierwerk is afgerond zijn er nog gevolgen aan verbonden die je de rest van je leven kan meedragen.

Financieel

Zeker wanneer je al een tijdje samen bent, dan kan een scheiding zware financiële gevolgen hebben. Wellicht heb je samen met je partner heel wat geld geïnvesteerd in de aankoop van een huis, wagen en verschillende spullen. Met een gezamenlijk inkomen is dat financieel haalbaar, maar wanneer je er plots alleen voor staat, dan wordt het een stuk moeilijker. In de realiteit komt het dan ook vaak voor dat de ene partner niet in staat is de ander uit te kopen. Het gevolg is de verkoop van al jullie spullen, en het liefst op een korte termijn. Daar komt vaak bij kijken dat je met een financiële kater overblijft.

Kinderen

En dan hebben we het nog niet over de kinderen gehad. In een mislukt huwelijk waar kinderen zijn uit voorgekomen, wil de realiteit vaak dat de man alimentatiegeld moet betalen. Ook blijven de kinderen een blijvende kost. Ook als je een nieuwe relatie start.

Label

Een mislukt huwelijk achter de rug, met of zonder kinderen, wordt gezien als bagage. Je draagt dus voor de rest van je leven een label die het moeilijker kan maken om een nieuwe relatie te starten.

Ik wil scheiden, maar hoe moet ik scheiden?

Ik wil scheiden is vaak het eerste wat opkomt als de relatie niet lukt. Maar hoe moet ik scheiden is dan weer een vraag die later opduikt.

Zoek een professionele derde partij

Ik wil scheiden. Vaak begint dit met één partner, waarbij de tweede partner pas veel later op de hoogte is en deze dus later begint met het verzamelen van informatie. Een derde partij kan je helpen om de juiste informatie te verzamelen die je beiden helpen met dit emotioneel beladen proces. Als de scheiding vlot verloopt, dan kan dit met een familiaal bemiddelaar. In moeilijkere gevallen wordt vaak een advocaat ingeschakeld.

Maak afspraken

Het antwoord op de vraag ‘ hoe moet ik scheiden ‘ ligt wettelijk vast. Wat niet vastligt is het verdelen van alles en het maken van de afspraken met betrekking tot de kinderen. Laat je dan ook bijstaan met het voorbereiden van een scheidingsovereenkomst. De scheiding zelf verloopt bij de familierechtbank. Het dossier kan worden voorbereid met een bemiddelaar of zelfs online.

Jan Peeterse

mei 9, 2018

Jan Peeterse schrijft voor de redactie van welkedatingsites.nl. Datingsites worden uitgeprobeerd en getest op elk mogelijk criterium. Is de datingsite wel of niet betrouwbaar? Vind ik hier mijn Flirt of mijn Liefde voor het leven?

Gerelateerde Artikelen

 1. Wat is meetic? Het bedrijf achter lexa en tinder..

  Wat is meetic? Het bedrijf achter lexa en tinder..

  De meeste mensen zijn wel bekend met online dating websites. Meestal...
  Lees meer...

 2. Wat is houden van?

  Wat is houden van?

  Liefde. Op een bepaalde manier is dat het ultieme waar we...
  Lees meer...

 3. Is Tinder gratis?

  Is Tinder gratis?

  Er zijn ontzettend veel datingwebsites en datingapps die betaald zijn of...
  Lees meer...

Reacties - Ik Wil Scheiden – Waar Begin Ik?

Een commentaar

Laat een reactie achter!

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.