wat kost een samenlevingscontract en wat is het

Samenlevingscontract – Dit moet je erover weten!

Steeds minder mensen besluiten om te trouwen, maar daardoor regelt de wet ook niks voor jou. Overlijd je en heb je kinderen? Je partner krijgt niets, maar alles gaat meteen naar je kinderen. Overlijd je en heb je geen kinderen? Dan gaan al je bezittingen naar je familie en ook de helft van het geld. Dit is niet altijd bekend en heeft vaak voor veel problemen gezorgd. Met een samenlevingscontract neem je deze problemen weg.

Benieuwd naar dit contract? In dit artikel volgt er meer over deze nieuwe manier van samenwonen:

  • Wat het is
  • Waarom het verstandig is om zo’n contract af te sluiten
  • Hoe je zo’n contract kunt vaststellen
  • Hoe lang het duurt om een samenlevingsovereenkomst op te stellen
  • Wat de samenlevingscontract kosten zijn
  • Waar het contract bewaard wordt
  • Het beëindigen van het contract

Wat is het?

Een samenlevingscontract is iets anders dan geregistreerd partnerschap of trouwen. Het is een contract waarin jij en je partner afspraken maken over samenwonen. Het kan hierbij gaan over de spullen die jullie samen hebben, wat de plannen zijn voor jullie pensioen, wat er gebeurd als er iemand overlijdt en hoe de kosten verdeeld worden (huis, lening, vrije tijd).

Een samenlevingsovereenkomst opstellen mag niet zomaar. Hieraan zijn twee voorwaarden verbonden:

  1. Jullie moeten ouder zijn dan 18 jaar
  2. Jullie mogen niet onder curatele staan

Bron: Rijksoverheid

Waarom zou je dit contract voor samenleven vaststellen?

Samenwonen zonder contract lijkt geen problemen op te leveren. Alleen heb je er wel eens over nagedacht wat er met het geld en de bezittingen gebeurd als jij of je partner overlijdt? Wat gaan jullie doen als jullie het niet met elkaar eens worden over het uitgavenpatroon? Hoe lossen jullie het op als de een wil sparen voor pensioen en de ander niet? Het zijn praktische vragen waar je goed antwoord op moet hebben. Nog belangrijker is het om de afspraken hierover waterdicht te hebben. Een samenlevingsovereenkomst lost dit op.

Met zo’n contract kan je veel regelen, maar niet alles. Houd er rekening mee dat de verdeling van bezittingen, spaargeld en vastgoed in geval van overlijden niet meegenomen wordt in het contract. Dit dien je vast te stellen in een testament.

Hoe maak ik samenlevingsovereenkomst?

Een samenlevingsovereenkomst hoef je niet alleen op te stellen. Samen met een notaris wordt het een stuk eenvoudiger. Tevens voorkom je dat je afspraken net niet waterdicht zijn. In de overeenkomst stellen jullie gezamenlijk afspraken vast. Om de overeenkomst rechtsgeldig te maken, dienen jij en je partner een handtekening neer te zetten.

Hoe lang duurt het opstellen van een contract?

Het opstellen van een contract neemt gemiddeld twee tot vier weken in beslag. Er worden namelijk verschillende stappen ondernemen.

  1. Ten eerste moet je een afspraak maken met de notaris. Met hem bespreken jullie je wensen.
  2. Nadat de wensen zijn besproken, ontvangen jullie een concept van de samenlevingsovereenkomst. Je doet er verstandig aan om goed met elkaar te bespreken welke afspraken belangrijk zijn en welke niet. Neem hier goed de tijd voor. Ad hoc beslissingen maken is niet verstandig.
  3. Na goed overleg kunnen jullie samen met de notaris de overeenkomst opstellen.

Samenlevingscontract kosten

Alleen wat zijn de kosten voor het samenstellen van zo’n overeenkomst? Wanneer jullie besluiten om zelf het contract op te stellen, dan is het helemaal gratis. Indien je een notaris inschakelt, dan komen er wel kosten bij kijken.

De kosten voor een notaris zijn zeer uiteenlopend. Dit komt onder andere doordat een notaris z’n eigen uurtarief mag vaststellen. Daarnaast hangt de prijs ook af van hoeveel tijd de notaris nodig heeft. Gemiddeld ligt de prijs voor het opstellen van een samenlevingsovereenkomst samen met de notaris tussen de 200 en 500 euro.

Waar wordt het contract bewaard?

Een contract wordt niet in een centraal register bewaard. Daarom is het van belang om er goed op te letten waar de samenlevingscontracten terecht komen. Vaak bewaard de notaris zelf de notariële akte. Ook krijgen jullie zelf een kopie mee van de akte. Let erop dat je dit contract goed bewaard.

Hoe moet een contract beëindigd worden?

Wat moet je doen als je het contract wilt verbreken? Een geruststelling, je zit niet voor altijd vast aan het contract. Het is belangrijk om in de overeenkomst te vermelden wanneer het contract beëindigd mag worden. Er zijn drie situaties waarin de overeenkomst sowieso verbroken wordt. Dit is in het geval van:

  • Einde relatie
  • Huwelijk
  • Overlijden
Jan Peeterse

sep 22, 2017

Jan Peeterse schrijft voor de redactie van welkedatingsites.nl. Datingsites worden uitgeprobeerd en getest op elk mogelijk criterium. Is de datingsite wel of niet betrouwbaar? Vind ik hier mijn Flirt of mijn Liefde voor het leven?

Gerelateerde Artikelen

  1. Wat is meetic? Het bedrijf achter lexa en tinder..

    Wat is meetic? Het bedrijf achter lexa en tinder..

    De meeste mensen zijn wel bekend met online dating websites. Meestal...
    Lees meer...

  2. Wat is houden van?

    Wat is houden van?

    Liefde. Op een bepaalde manier is dat het ultieme waar we...
    Lees meer...

  3. Is Tinder gratis?

    Is Tinder gratis?

    Er zijn ontzettend veel datingwebsites en datingapps die betaald zijn of...
    Lees meer...

Reacties - Samenlevingscontract – Alles wat je erover moet weten

Geen reacties

Laat een reactie achter!

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.