meer relaties stuk in de zomer

Waarom gaan er meer relaties stuk in de zomer?

De zomer is momenteel volop aanwezig. Het is de tijd van het jaar die we vaak associëren met geluk, vrijheid, vakanties, en zwoele avonden in de tuin op het terras. Minder bekend is het gegeven dat de zomer ook bij uitstek de periode is waarin de meeste relaties worden beëindigd. Er is dus waarschijnlijk een causaal verband te ontdekken tussen de zomer en het beëindigen van relaties waarbij het interessant is om te onderzoeken wat hiervan de oorzaak kan zijn. Hierbij moet wel vooraf wel worden opgemerkt dat een goede en gezonde relatie ook in de zomer een goede en gezonde relatie zal blijven. Het seizoen heeft hier geen nadelige invloed op. In ieder geval spelen de roddelbladen en gossipartikelen op het internet hier stevig op in. Sterren verkopen, en sterren in verval, het liefst na een relatiecrisis, zijn een garantie voor stijgende oplagen. En wie heeft er niet gehoord van Sylvie en Momo, Katje en Thijs of Carice en Kees. Het zijn bijna gewone mensen.

Relaties en de invloed van de zomer

In de zomer vinden er daadwerkelijk veranderingen plaats bij de mens. Onder invloed van het vele licht en de extra hoeveelheid zonne-uren maakt je lichaam extra vitamine D aan. Vitamine D is een bijzonder vitamine die alleen onder invloed van de zon door het lichaam wordt aangemaakt. Dus waar we in de winter vaak een gebrek aan vitamine D krijgen, en dit soms met vitaminepreparaten bestrijden, zo ontstaat er in de zomer een overvloed van deze stof die in de volksmond ook wel het geluk hormoon wordt genoemd. Door deze stof wordt je actiever, voel je jezelf meer energiek en krijg je een goed gevoel over jezelf als persoon. Je eigenwaarde neemt toe en juist deze positieve eigenwaarde is belangrijk voor het ontstaan van nieuwe relaties en je eigen perceptie over je huidige relatie. Je stelt je sneller open voor nieuwe relaties omdat je zelf vind dat je het waard bent, hetgeen je eigenwaarde nog meer zal versterken. Maar ook laat het je nadenken of je relatie wel gelijk loopt met het gevoel over jezelf en over je eigen leven. Eventuele verschillen hierin worden duidelijker, en zullen gevoelsmatig worden uitvergroot. Hierdoor is de kans groter dat een twijfelachtige relatie ten einde kan komen.

Een ander bekende katalysator voor het beëindigen van een relatie is de vakantie. De periode dat je samen met je geliefde gedurende enkele weken 24 uur per dag samen zal zijn. En ook de periode dat er onbekende plaatsen worden bezocht in vaak verre landen met een andere cultuur. Het resultaat is de ultieme relatietest. Is het wel zo leuk om zo lang op elkaars lip te zitten en hoe reageren we op elkaar als het niet geheel gaat zoals je had gehoopt. Een vakantie moet leuk zijn maar onder invloed van anderen lange reizen, files, tegenvallend weer, of luidruchtige buren, om maar een paar voorbeelden te noemen, zijn er vele valkuilen die dit geluk in de weg kunnen staan. En hoe ga je daar als gelukkig koppel mee om. In het beste geval verstevigd het je relatie omdat je beiden actief, en op een soortgelijke manier tegen de obstakels aankijken en er mee omgaan. Maar helaas is dit vaak het moment dat de karakterverschillen duidelijker worden en de verschillen soms onoverbrugbaar. De twijfel of jou geliefde wel de ware is, of dit diegene is met wie je het leven wil delen, zal naar boven komen. En dat de vraag vaak met nee zal worden beantwoord blijkt wel uit het feit dat de aanmeldingen voor dating sites in de zomermaanden 30% hoger ligt dan tijdens andere maanden. Dit hoeft niet direct te zeggen dat alle aanmelders hun relatie hebben of gaan beëindigen, maar het zegt wel wat over de toegenomen nieuwsgierigheid naar een andere partner waarbij de dating een onderdeel kan zijn.

Jan Peeterse

aug 11, 2015

Jan Peeterse schrijft voor de redactie van welkedatingsites.nl. Datingsites worden uitgeprobeerd en getest op elk mogelijk criterium. Is de datingsite wel of niet betrouwbaar? Vind ik hier mijn Flirt of mijn Liefde voor het leven?

Gerelateerde Artikelen

 1. Wat is meetic? Het bedrijf achter lexa en tinder..

  Wat is meetic? Het bedrijf achter lexa en tinder..

  De meeste mensen zijn wel bekend met online dating websites. Meestal...
  Lees meer...

 2. Wat is houden van?

  Wat is houden van?

  Liefde. Op een bepaalde manier is dat het ultieme waar we...
  Lees meer...

 3. Is Tinder gratis?

  Is Tinder gratis?

  Er zijn ontzettend veel datingwebsites en datingapps die betaald zijn of...
  Lees meer...

Reacties - Waarom er meer relaties stukgaan in de zomer

Geen reacties

Laat een reactie achter!

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.