factoren bij een relatie met groot leeftijdsverschil

Een relatie met een groot leeftijdsverschil

Dat leeftijd geen rol speelt in een relatie is een cliché die je maar al te vaak hoort. Maar wat als het gaat om een leeftijdsverschil van tien of zelfs twintig jaar? Dan zal je aan de reacties vaak merken dat deze relaties nog een groot taboe zijn en dat men eerder de relatie veroordeelt dan goedkeurt. Maar hoe komt het dat mensen met een groot leeftijdsverschil elkaar toch kunnen aantrekken?

Struikelblok

Het grootste struikelblok van een relatie tussen een jonge vrouw en een oudere man of omgekeerd ligt al niet in de relatie tussen beide personen. Vaak is de moeilijkste hindernis omgaan met de reacties en vooroordelen van de sociale omgeving. Veel jongere mannen worden als een toyboy bestempeld terwijl oudere mannen dan weer de zo gezegde vaderfiguur zijn die de vrouw nooit heeft gekend. De bijkomende termen en verklaringen zoals een midlifecrisis zorgt ervoor dat deze relaties door de buitenwereld nooit echt serieus worden genomen. Maar op liefde staat geen leeftijd, toch?

Leeftijd versus leeftijdsfase

Een relatie met iemand ga je aan als er wederzijdse aantrekkingskracht is tussen de partners, een gemeenschappelijke interesses, een gevoel voor humor en verantwoordelijkheidsgevoel. Nergens is de leeftijd een factor wanneer je je kan aangetrokken voelen tot iemand. De leeftijd maakt dan eigenlijk ook niet echt veel uit. Een belangrijkere factor is de leeftijdsfase waar je in zit en of je dezelfde interesses hebt als die andere persoon. Hoe kleiner de verschillen zijn in de leeftijdsfase, hoe groter de kans op een succesvolle relatie. En die leeftijdsfase hoeft niet noodzakelijk gelijk te lopen met de leeftijd.

Toch is het net dat verschil in leeftijdsfase die de doodsteek is voor relaties met grote leeftijdsverschillen. De jongere persoon wil misschien vaker uitgaan, terwijl de oudere al tevreden zijn met een rustig avondje thuis blijven. Ook een verschil in algemene interesses zoals films, muziek kunnen voorkomen door de generatiekloof die aanwezig is. En wat dan met de vriendengroepen van beide partners die vaak ook een erg groot leeftijdsverschil hebben?

Twistpunten in de relatie

Een relatie met een groot leeftijdsverschil is geen sinecure. Er zijn heel wat onderwerpen die een koppel voorgeschoteld krijgt die de relatie kunnen bemoeilijken. Gezien je je partner hebt gekozen op basis van gedeelde interesses zal er vaak geen probleem ontstaan wanneer je een vakantiebestemming kiest, wat je doet van werk of in je vrije tijd. Een iets meer voor de hand liggend twistpunt echter is de kinderwens. Misschien vindt hij zichzelf te oud en is hij net opa geworden. Dat terwijl zij nog liever zelf aan kinderen zou beginnen. Omgekeerd is het probleem groter: als zij te oud is, terwijl hij graag kinderen wil.

Het energiepeil kan een tweede twistpunt vormen. Misschien wil zij wel twee opeenvolgende avondjes stappen terwijl hij dat fysiek niet meer kan.

Oplossing in de relatie

Zolang je qua leeftijdsfase niet veel verschilt zal de relatie tussen partners met een groot leeftijdverschil geen uitzonderlijke problemen overleven. Iedere relatie is immers uniek.

Jan Peeterse

okt 15, 2016

Jan Peeterse schrijft voor de redactie van welkedatingsites.nl. Datingsites worden uitgeprobeerd en getest op elk mogelijk criterium. Is de datingsite wel of niet betrouwbaar? Vind ik hier mijn Flirt of mijn Liefde voor het leven?

Gerelateerde Artikelen

 1. Wat is meetic? Het bedrijf achter lexa en tinder..

  Wat is meetic? Het bedrijf achter lexa en tinder..

  De meeste mensen zijn wel bekend met online dating websites. Meestal...
  Lees meer...

 2. Wat is houden van?

  Wat is houden van?

  Liefde. Op een bepaalde manier is dat het ultieme waar we...
  Lees meer...

 3. Is Tinder gratis?

  Is Tinder gratis?

  Er zijn ontzettend veel datingwebsites en datingapps die betaald zijn of...
  Lees meer...

Reacties - Een relatie met een groot leeftijdsverschil – Welkedatingsites.nl

Geen reacties

Laat een reactie achter!

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.