rekening betalen op een date

Wie betaalt de rekening op een date?

Moet de man de rekening betalen wanneer een man en een vrouw op een date zijn? Deze tegenwoordig belangrijke vraag zet veel mannen voor de ingewikkelde keuze of ze nu juist wel of niet naar hun portemonnee moeten grijpen zodra de rekening wordt gepresenteerd. Dating is niet goedkoop en voor sommigen kan het wel een tien tot twintig procent van hun maandelijkse uitgaven uitmaken. Moeten we dit systeem in hand houden of toch de vrouwen ook maar eens mee laten doen?

De man moet wel betalen

Er zijn een aantal argumenten aan te dragen waarom de man gewoon door moet gaan met het neerleggen van het geld na of tijdens een uitje:

1. Het is de norm. Of ze het nu leuk vinden of niet, het wordt nu eenmaal van de heren verwacht. Het zou zonde zijn om deze traditie te laten liggen. Veel mannen gaan er ook gewoon van uit dat ze dit moeten doen. Waarom zouden we moeilijk doen en dit gaan veranderen?

2. Als je uitnodigt, betaal je. Vaak is het nog steeds de man die de vrouw mee uit vraagt. Als je de uitnodiger bent, is het niet meer dan beleefd om ook voor bijvoorbeeld de drankjes te zorgen. Als je dit niet wilt, kun je de ander beter ook niet meevragen.

3. De date ging toch goed? Als een vrouw erop staat om geld in te leggen voor haar deel, ook al probeert de man dit tegen te gaan, dan kan het een teken zijn dat ze de date niet leuk vond. Ze wil bijvoorbeeld het idee niet hebben dat ze hem iets verschuldigd is.

4. Het staat slecht als je het niet aanbiedt. Als de man niet aanbiedt om voor de rekening te zorgen, dan slaat hij een slecht figuur. Het wordt immers, misschien onbewust, toch van hem verwacht.

De man hoeft de rekening niet op zich te nemen

Er zit uiteraard ook nog een andere kant aan het verhaal. Dus hier voor de tegenstanders de argumenten tegen:

1. Hij wil meer. Als de man erop staat om te betalen, dan kan de vrouw het gevoel hebben dat ze iets aan hem verschuldigd is. Dit kan bijvoorbeeld een volgende uitnodiging zijn of seks. Om dit recht te houden, is het goed als de vrouw ook betaalt.

2. Het is ouderwets. Tegenwoordig past het beeld van de man die alles regelt simpelweg niet meer. Als de man altijd geld moet neerleggen, dan heeft hij ook een soort macht waarmee hij kan bepalen wanneer er wat gebeurt. En dat is toch echt niet meer van deze tijd.

3. Mannen vinden het fijn. Veel mannen vinden het juist fijn als de vrouw meedoet in het delen van de kosten. Het scheelt ze niet alleen geld, maar ze kunnen het ook heel erg waarderen als hij niet alles op zich hoeft te nemen.

4. Het is eerlijk. Hoe je het ook went of keert, het is gewoon eerlijker als de man en de vrouw allebei evenveel geld neerleggen voor het uitje.

Ja of nee?

Voor beide partijen is wel iets te zeggen. Hoewel het een wat ouderwets systeem is, lijkt het toch vaak dat de norm van de betalende man nog steeds heerst. Wellicht dat zowel de man als de vrouw het gewoon moeten aanbieden en dat het wel volgt wie er betaald. En als het echt leuk was, kunnen ze altijd afspreken dat de ander het volgende uitje op zich neemt. Dan hebben ze gelijk een reden om nog een keer af te spreken.

Jan Peeterse

mrt 3, 2016

Jan Peeterse schrijft voor de redactie van welkedatingsites.nl. Datingsites worden uitgeprobeerd en getest op elk mogelijk criterium. Is de datingsite wel of niet betrouwbaar? Vind ik hier mijn Flirt of mijn Liefde voor het leven?

Tags: , ,

Gerelateerde Artikelen

 1. Wat is meetic? Het bedrijf achter lexa en tinder..

  Wat is meetic? Het bedrijf achter lexa en tinder..

  De meeste mensen zijn wel bekend met online dating websites. Meestal...
  Lees meer...

 2. Wat is houden van?

  Wat is houden van?

  Liefde. Op een bepaalde manier is dat het ultieme waar we...
  Lees meer...

 3. Is Tinder gratis?

  Is Tinder gratis?

  Er zijn ontzettend veel datingwebsites en datingapps die betaald zijn of...
  Lees meer...

Reacties - Wie betaalt de rekening op een date?

Geen reacties

Laat een reactie achter!

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.