alles over een open relatie

De voor- en nadelen van een open relatie

Relaties zijn er in allerlei vormen en maten. In onze huidige maatschappij is de traditionele man-vrouw relatie nog steeds het gebruikelijkst. Er zijn echter steeds meer geluiden te horen dat een open relatie steeds vaker voorkomt. Wellicht dat je hier zelf ook al eens over na hebt gedacht of er al eentje hebt. Lees hier meer over wat een open relatie eigenlijk is, hoe het werkt, wat je wel en niet moet doen en wat de voor- en nadelen kunnen zijn.

Wat is een open relatie?

Met een open relatie heb je over het algemeen één vaste partner en daarbuiten om andere partners waarmee je het bed deelt. Het kan echter sterk per stel verschillen welke invulling hier precies aan gegeven wordt. Zo mogen in de ene relatie de partners wanneer ze maar willen met anderen naar bed gaan en in de andere relatie wel zoenen en flirten, maar geen seks hebben. Er is geen goed of fout in dit verhaal. Net zoals traditionelere relaties gaat het erom dat jullie een vorm vinden waar jullie beiden tevreden mee zijn.

Hoe werkt het?
Een open relatie kan alleen maar goed werken wanneer er duidelijke en heldere afspraken zijn gemaakt waar iedereen zich aan houdt en open over is. In elke relatie is openheid en eerlijkheid belangrijk en bij een open relatie geldt dit dubbel. Zodra er dingen worden achtergehouden of vaagheden ontstaan, gaat het mis. Spreek daarom duidelijk af wat jullie beiden willen en hoe dit in een goede vorm kan worden gegoten. Hoe vaak wil je bijvoorbeeld dat de ander naar een andere man/vrouw gaat? Kan het bij jullie thuis gebeuren of juist niet? Hoe bespreek je het als er iemand ontevreden is? Enzovoort. Wanneer je een open relatie goed wilt laten werken is het van essentieel belang dat je over dit soort vragen duidelijke afspraken hebt. En blijf dit ook gedurende de relatie steeds bijhouden. Er kunnen dingen veranderen of gevoelens opkomen waar je van tevoren niet aan gedacht had. Blijf dit met elkaar open bespreken en de afspraken waar nodig aanpassen. Jullie relatie samen is de basis, wat er daarbuiten gebeurt moet niet aan deze basis afdoen.

Wat kun je beter wel en niet doen?

Er zijn een aantal dingen die je beter wel kunt doen of juist moet laten om een open relatie te doen slagen. Dingen die je vooral wel moet doen zijn:
1. Eerlijk blijven over je ondernemingen buiten de relatie om en je gevoelens hierover bespreken.
2. Naar de ander luisteren en zijn/haar eventuele onzekerheden of twijfels serieus nemen.
3. Heldere afspraken maken die gedetailleerd weergeven wat wel en niet mag.
4. Flexibel blijven naarmate de tijd verstrijkt en je aanpassen aan elkaar op een manier die voor beiden goed voelt.

De dingen die je beter kunt laten zijn:
1. Niet aan de ander vertellen wat je hebt gedaan, geheimen bewaren.
2. Het werkt vaak niet goed om in jullie huis met een ander naar bed te gaan.
3. Laat vrienden en kennissen buiten de potentiële extra partners weg, dit zorgt vaak voor problemen.
4. Onveilige seks hebben. Hiermee breng je niet alleen jezelf maar ook je partners in gevaar.

Wat zijn de voor- en nadelen?

Aan een open relatie zitten zowel voor- als nadelen vast. Het is een goed idee om van tevoren bij jezelf na te gaan of voor jou de voordelen opwegen tegen de nadelen. Dit soort relatie is nu eenmaal niet voor iedereen weggelegd, dus houd daar rekening mee. Een voordeel van een open relatie is uiteraard de verruiming van je seksleven. Door met andere partners het bed te kunnen delen, ervaar je nieuwe dingen en komt er geen sleur in. Hiernaast heb je wel een liefdevolle partner waar je voor alle andere dingen terecht kunt en een waardevolle relatie mee kunt hebben. Een nadeel is dat het niet voor iedereen is weggelegd. Er kunnen bijvoorbeeld gevoelens van onzekerheid en jaloezie bijkomen die de relatie niet ten goede doen. Daarom is het zo belangrijk om open en eerlijk hierover te blijven naar elkaar. Een goed werkende open relatie doe je niet zomaar. Het kost werk, maar kan ook veel opleveren.

Partnerruil is een mogelijkheid

Het moraal achter een open relatie is dat men op seksueel gebied verder wil experimenteren. Nu blijkt de open relatie niet echt de enige optie die men moet overwegen. Recentelijk hebben wij geschreven over het hebben van een partnerruil of trio. Dit kan zowel op speciale datingsites of fysieke ‘paring clubs’. Wil je meer weten over de optie van een partner ruilen? Zo deel je de ervaring namelijk samen met je partner in plaats van afzonderlijke ervaringen.

Jan Peeterse

nov 19, 2015

Jan Peeterse schrijft voor de redactie van welkedatingsites.nl. Datingsites worden uitgeprobeerd en getest op elk mogelijk criterium. Is de datingsite wel of niet betrouwbaar? Vind ik hier mijn Flirt of mijn Liefde voor het leven?

Gerelateerde Artikelen

  1. Wat is meetic? Het bedrijf achter lexa en tinder..

    Wat is meetic? Het bedrijf achter lexa en tinder..

    De meeste mensen zijn wel bekend met online dating websites. Meestal...
    Lees meer...

  2. Wat is houden van?

    Wat is houden van?

    Liefde. Op een bepaalde manier is dat het ultieme waar we...
    Lees meer...

  3. Is Tinder gratis?

    Is Tinder gratis?

    Er zijn ontzettend veel datingwebsites en datingapps die betaald zijn of...
    Lees meer...

Reacties - De voor- en nadelen van een open relatie

Een commentaar

Laat een reactie achter!

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.