liefde op het eerste gezicht

Liefde op het eerste gezicht: Mythe of Werkelijkheid?

“Ik zag hem en ik was op slag verliefd.”
“Ze glimlachte naar me en ik was verkocht, deze vrouw is voor mij bestemd.”
Liefde op het eerste gezicht, een fenomeen dat net zo mysterieus als ongrijpbaar is. Al eeuwenlang hebben wij mensen ons verwonderd over de kracht van de aantrekking en ons bezig gehouden met de vraag of liefde op het eerste gezicht mogelijk is. Wat zeggen oude filosofen en moderne wetenschappers hierover? En is het mogelijk om op slag verliefd te worden via datingsites?

Het ontstaan

De liefde is een moeilijk te vangen concept. Als je het nog nooit gevoeld hebt, kun je niet goed begrijpen wat het is. Woorden, kunst, muziek, alle middelen worden ingezet om de kracht ervan vast te leggen. Al sinds de oude Grieken en Romeinen wordt erover gefilosofeerd. Zij geloofden bijvoorbeeld dat twee mensen op slag verliefd konden worden door Cupido (Romeinen) of Eros (Grieken). Deze god schoot met zijn pijl in de harten van twee mensen en zorgde er zo voor dat ze elkaar nooit meer los zouden laten. Hoe we het ook benoemen, liefde op het eerste gezicht is iets dat we al sinds de mensheid kennen en iets wat ons vandaag de dag nog steeds verbijsterd.

Wat zegt de wetenschap?

De plotselinge aantrekkingskracht van een ander, wat kan voelen als een blikseminslag, is door menig wetenschappers uitgebreid onderzocht. Zo zijn er bijvoorbeeld onderzoeken gedaan naar welke aspecten ervoor zorgen dat de kans op verliefdheid het grootst is. Een aantrekkelijk uiterlijk speelt als eerste een rol. Dit hoeft echter niet volgens de gemiddelde maatstaven te gaan. Schoonheid zit in de ogen van de kijker en daarom kun je bijvoorbeeld heel erg vallen voor de mooie ogen van de ander of die spontane uitstraling. Hiernaast letten we (on)bewust altijd op de manier waarop iemand loopt, beweegt, praat, ruikt, enzovoort. Al deze kleine signalen vangen we op en we maken er een beeld van dat we wel of niet aantrekkelijk vinden. Het speelt ook mee in hoeverre je zelf open staat om verliefd te worden en hoe je je voelt. Wanneer je de behoefte hebt aan iets nieuws en spannends en niet wordt afgeleid door moeheid, stress of andere factoren, is de kans het grootst dat je door de liefde wordt getroffen.

Wetenschap kan ons veel vertellen over al deze factoren en hoe ze de kansen kunnen vergroten. Het moeilijke is wel dat het concept van liefde niet wetenschappelijk te meten is. Zou je zelf meetbaar kunnen maken hoe je je over een ander voelt? Wetenschappers kunnen dus wel iets zeggen over de verschillende aspecten, maar de ervaring van liefde op het eerste gezicht als geheel blijft ook voor hen een mysterie.

Online verliefdheid

Kun je online op slag verliefd worden via bijvoorbeeld datingsites? Er zijn veel verhalen van mensen die meteen verliefd werden op de profielfoto van een ander of de woorden die hij/zij gebruikte tijdens de eerste chatsessie. Dit is eigenlijk niets nieuws. Vroeger werden liefdes in stand gehouden door middel van brieven, tegenwoordig gaat het via de computer. De ervaring van wanneer je elkaar voor het eerst ‘in het echt’ ontmoet kan hier wel verandering in brengen. De chemie die er tussen jullie is kan alleen maar tot stand komen wanneer je bij elkaar bent en dat kan mee- of tegenvallen. Laat je daarom zeker leiden door het eerste gevoel wat je van iemand van een datingsite krijgt, maar houd ook in je achterhoofd dat je elkaar zeker een keer moet ontmoeten om het in het echt te testen.

Jan Peeterse

jan 19, 2016

Jan Peeterse schrijft voor de redactie van welkedatingsites.nl. Datingsites worden uitgeprobeerd en getest op elk mogelijk criterium. Is de datingsite wel of niet betrouwbaar? Vind ik hier mijn Flirt of mijn Liefde voor het leven?

Gerelateerde Artikelen

 1. Wat is meetic? Het bedrijf achter lexa en tinder..

  Wat is meetic? Het bedrijf achter lexa en tinder..

  De meeste mensen zijn wel bekend met online dating websites. Meestal...
  Lees meer...

 2. Wat is houden van?

  Wat is houden van?

  Liefde. Op een bepaalde manier is dat het ultieme waar we...
  Lees meer...

 3. Is Tinder gratis?

  Is Tinder gratis?

  Er zijn ontzettend veel datingwebsites en datingapps die betaald zijn of...
  Lees meer...

Reacties - Liefde op het eerste gezicht – Bestaat dit?

Geen reacties

Laat een reactie achter!

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.