de lichaamstaal tijdens een date

Gebruik van lichaamstaal tijdens een date

Mensen communiceren continu met elkaar, en niet alleen met woorden, door middel van lichaamstaal is er ook veel non-verbale communicatie uit te wisselen. Vaak gebeurt dit onbewust, maar wanneer je er op gaat letten, merk je dat je veel van lichaamstaal kan leren.

We geven boodschappen aan elkaar, door middel van onze houding, onze stem, (onbewuste) aanrakingen en hoe we naar de ander kijken, maken we duidelijk wat wij van de ander vinden en wat wij zelf willen uitstralen. Lichaamstaal is veel betekend, vooral als het gaat om liefde!

Heb jij weleens een spannende eerste date gehad en is je toen opgevallen hoe jullie non-verbaal met elkaar communiceren? Hoe gebruik jij je lichaamstaal tijdens een leuke date? En misschien nog belangrijker: kan jij aan de lichaamstaal van je date zien of hij/zij interesse in jou heeft?

Een open houding en vriendelijke gebaren

Lichaamstaal bepaalt voor een groot deel de kwaliteit van een gesprek. Wanneer jij een open houding aanneemt tegenover jouw date, merk je dat je beiden ontspannen met elkaar kan praten. Een open houding kenmerkt zich in ontspannen schouders, oogcontact en een vriendelijk, glimlachend, gezicht.
Wanneer jij je niet zo fijn voelt, kan het zijn dat je rug een beetje ingezakt is en je schouders naar voren staan. Je kunt dan niet goed ademen, wat zorgt voor een oncomfortabele houding. Probeer dus recht te zitten en goed te ademen, zo ga je je snel gemakkelijk voelen.

Oogcontact zorgt voor interesse en respect voor de ander, kijk elkaar niet de hele tijd aan, want dit kan ook zorgen voor ongemakkelijkheid. Wanneer je verlegen bent, kan je de neiging hebben om oogcontact te vermijden, dit hoeft helemaal niet erg te zijn omdat verlegenheid een charme heeft, maar probeer tijdens het luisteren hem of haar af en toe aan te kijken, dit zorgt voor interesse. Vaak merk je dat er in het begin van het gesprek even gespeeld wordt met oogcontact en er al gauw een ontspannen sfeer ontstaat en je elkaar gewoon gemakkelijk aan kan kijken.

Wanneer jij recht vooruit kijkt, straal je zelfverzekerdheid uit en neemt men jou serieus. Misschien merk je zelf al dat, wanneer je je hoofd schuin houdt, je naar de ander aan het luisteren bent. Dit is fijne lichaamstaal; je laat aan de ander merken dat je vriendelijk luistert en begripvol bent.

Handgebaren is voor iedereen anders, de een is erg expressief, de ander wat milder in het gebruik van de handen tijdens het praten. Wanneer de handpalmen naar boven gebruikt worden, kom je open en vriendelijk over.

Afstand en comfort

Kom niet te dichtbij bij een eerste date, zorg ervoor dat je jezelf niet opdringt aan de ander. Maar let op; teveel afstand zorgt voor geslotenheid. Meestal kan je dit wel aanvoelen; als de ander zelf afstand neemt, iets naar achter gaat zitten, kan het zijn dat je te dichtbij komt.

Houdt je benen stil tijdens een date, wanneer ze bewegen zeg je dat je onzeker of nerveus bent. Zoek dus een comfortabele houding voor je benen. Je armen over elkaar zegt dat je ergens niet mee eens bent en zorgt voor een gesloten houding.

Flirten met lichaamstaal

Zelf kan je genoeg lichaamstaal inzetten om hem of haar te laten merken dat je interesse hebt!
Aanrakingen zijn erg belangrijk, hiermee geef je aan dat je de ander beter wil leren kennen. Voel je dat het kan, raak de ander dan soms even aan, leg even een hand op zijn of haar arm bijvoorbeeld en reageer op het verhaal.

Wanneer de date goed verloopt en jullie lekker aan het kletsen zijn, kan je merken dat de pupillen vergroot worden, dit betekent dat er veel enthousiasme is en een overduidelijke aantrekkingskracht naar elkaar toe. Zo ook bij spiegelen, wanneer jij of de ander elkaars houding overneemt, geef je (onbewust) aan dat je de ander leuk vind. Let hier dus op! En zit de vrouw aan haar haar? Goed teken, ze vind je leuk!

Natuurlijk gaat lichaamstaal nog voor een groot deel onbewust, maak je dus niet teveel zorgen, wanneer je elkaar leuk vind, gebeurt het allemaal vanzelf. Zolang jij je open en ontspannen opstelt en je goed voelt, merk je dat het erg leuk kan worden! Maar schroom ook niet om verlegen te zijn, onderdruk het niet, want dit komt erg charmant over.

Jan Peeterse

mei 26, 2015

Jan Peeterse schrijft voor de redactie van welkedatingsites.nl. Datingsites worden uitgeprobeerd en getest op elk mogelijk criterium. Is de datingsite wel of niet betrouwbaar? Vind ik hier mijn Flirt of mijn Liefde voor het leven?

Gerelateerde Artikelen

 1. Wat is meetic? Het bedrijf achter lexa en tinder..

  Wat is meetic? Het bedrijf achter lexa en tinder..

  De meeste mensen zijn wel bekend met online dating websites. Meestal...
  Lees meer...

 2. Wat is houden van?

  Wat is houden van?

  Liefde. Op een bepaalde manier is dat het ultieme waar we...
  Lees meer...

 3. Is Tinder gratis?

  Is Tinder gratis?

  Er zijn ontzettend veel datingwebsites en datingapps die betaald zijn of...
  Lees meer...

Reacties - Lichaamstaal tijdens een date

Geen reacties

Laat een reactie achter!

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.