5 tips om jaloezie tegen te gaan

Jaloezie – 5 Tips om het tegen te gaan

In elke relatie komt jaloezie op een gegeven moment om de hoek kijken. Dit is helemaal niet erg, een beetje jaloezie kan zelfs positief zijn. Het laat zien dat je om je partner geeft en deze niet kwijt wilt raken aan een ander. Het kan het vuur weer doen aanwakkeren en de passie doen oplopen. Het kan echter ook voorkomen dat het teveel wordt en daarmee een negatieve invloed gaat hebben. Relaties zijn er vaak genoeg stuk op gegaan. Hoe werkt dat? En wat kun je ertegen doen?

Wat is de invloed van jaloezie?
Je zou het kunnen zien als een negatieve spiraal die steeds erger wordt. Vaak heeft het te maken met een gevoel van onzekerheid en een angst om de ander kwijt te raken. Wanneer je vermoedt dat je partner iets met een ander doet, dan wil je hierachter komen en ga je bijvoorbeeld zijn of haar telefoon controleren. Of je gaat eisen stellen dat de ander niet met iemand anders contact mag hebben. Niemand vindt het fijn om zo gecontroleerd te worden en daarom zal de ander dingen gaan verstoppen, omdat die conflict wil vermijden. Dit komt vanzelf echter wel een keer tot het licht en daarmee zijn de vermoedens bevestigd, wat de relatie zelfs kan doen beëindigen. Om uit deze spiraal te blijven kun je de volgende tips toepassen.

Tip 1. Praat erover

Het belangrijkste is dat wanneer je veel jaloerse gevoelens ervaart, je hierover praat met elkaar. Wat maakt dat je dit voelt? Wat ligt eronder? Het kan spannend zijn om hierover te beginnen, omdat het vaak neerkomt op een vertrouwen in elkaar en in jezelf. Maar ga het gesprek wel aan, want het verdiept meestal juist heel erg. Vertel wat je eng vindt aan het contact tussen je partner en anderen en probeer er samen achter te komen waar dit mee te maken heeft. Zo kun je ook een oplossing vinden die voor jullie beiden goed werkt.

Tip 2. Ga niet meer controleren

Controleren kan een verslavende werking hebben. Hoe vaker je het doet, hoe meer je de neiging hebt om het nog meer te doen. Stop deze cirkel daarom nu meteen. Wees respectvol naar de privacy van je partner toe en laat zijn of haar persoonlijke appjes, mails en ander contact met rust. Als je vermoedt dat de ander iets doet wat niet mag, praat er dan over. Ga hiervoor naar de eerste tip.

Tip 3. Geef je zelfvertrouwen een boost

Wanneer je meer vertrouwen in jezelf hebt, ben je minder geneigd om jaloers op anderen te zijn. Immers, als jij het gevoel hebt dat je goed bent zoals je bent, dan vindt je partner dit zeer waarschijnlijk ook. Het vertrouwen in jezelf straalt uit op jullie samen en heeft een positief effect. Geef jezelf bijvoorbeeld een boost door elke dag iets positiefs over jezelf op te schrijven. Vraag ook aan anderen wat ze van je vinden en wat je sterke kanten zijn. Gun jezelf deze positieve boost.

Tip 4. Zoek hulp

Als de jaloerse gevoelens echt te heftig zijn en jullie er niet samen uitkomen, zoek dan hulp. Er zijn goede relatietherapeuten beschikbaar die jullie kunnen helpen om hieruit te komen. Het kan natuurlijk ook zijn dat je liever alleen hulp wilt om met je eigen jaloerse neigingen om te kunnen gaan. Een beetje hiervan is helemaal niet erg, maar als het jullie leven echt negatief gaat beïnvloeden, dan is het verstandig om een professional in te schakelen. Blijf er niet mee zitten, ook hiervoor bestaat een oplossing.

Tip 5. Laat zien dat je van elkaar houdt

Deze laatste tip gaat over het positieve van waarom jullie eigenlijk bij elkaar zijn. Soms kun je hieraan twijfelen of onzeker worden en dan werkt het goed als jullie weer wat meer tot elkaar komen. Ga er daarom op uit en doe leuke dingen met elkaar. Geef elkaar ook elke dag even een complimentje of verras de ander. Laat zien waarom jullie zo om elkaar geven en bij elkaar willen blijven. Als je er zeker van bent dat de ander bij jou wil zijn, dan is er weinig reden meer tot jaloerse gevoelens.

Jan Peeterse

jul 17, 2016

Jan Peeterse schrijft voor de redactie van welkedatingsites.nl. Datingsites worden uitgeprobeerd en getest op elk mogelijk criterium. Is de datingsite wel of niet betrouwbaar? Vind ik hier mijn Flirt of mijn Liefde voor het leven?

Gerelateerde Artikelen

 1. Wat is meetic? Het bedrijf achter lexa en tinder..

  Wat is meetic? Het bedrijf achter lexa en tinder..

  De meeste mensen zijn wel bekend met online dating websites. Meestal...
  Lees meer...

 2. Wat is houden van?

  Wat is houden van?

  Liefde. Op een bepaalde manier is dat het ultieme waar we...
  Lees meer...

 3. Is Tinder gratis?

  Is Tinder gratis?

  Er zijn ontzettend veel datingwebsites en datingapps die betaald zijn of...
  Lees meer...

Reacties - Jaloezie – 5 Tips om het tegen te gaan

Geen reacties

Laat een reactie achter!

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.