depressieve partner die het moeilijk heeft in een relatie

Hoe ga je om met een depressieve partner?

Vaak is nog altijd een taboe, maar de realiteit is dat er heel wat koppels zijn waarbij één van de partners lijdt aan een depressie. In heel wat gevallen is het niet altijd duidelijk voor de andere partner, maar wanneer er wordt over gesproken begint het pas echt. Hoe ga je namelijk om met een depressieve partner? En leidt dat niet altijd tot een breuk? Hier zijn enkele zaken die je moeten weten wanneer je in een relatie zit met een depressieve partner.

Hoe herken je dat je partner een depressie heeft

Depressie is de dag van vandaag nog steeds een erg groot taboe. In heel wat gevallen wordt het nog bestempeld als een teken van zwakte. Zeker bij personen die niet noodzakelijk een nare ervaring achter de rug hebben en dus geen ‘oorzaak’ hebben. Een depressie heeft immers niet altijd een oorzaak van buitenaf, maar is een ziekte die serieus moet worden genomen. De realiteit is immers dat er nog heel wat mensen met een depressie worstelen en daar vaak niets aan doen. Het meest herkenbare symptoom van een depressie is dat iemand dagelijks met negatieve gedachten worstelt. Maar het kan evenzeer zijn dat die persoon zich niet zozeer neerslachtig voelt, maar wel alle levenslust is verloren. Dit kan echter allemaal leiden tot een verandering van je lichaamsgewicht, slapeloosheid, geagiteerd of juist sterk geremd gedrag, vermoeidheid, concentratieproblemen, tot zelfs terugkerende gedachten aan de dood.

Impact op een liefdesrelatie

Een depressie kan de oorzaak zijn van problemen in een huwelijk of liefdesrelatie. Het slokt immers alle energie van iemand op, wat er net voor zorgt dat de depressieve partner zich schuldig voelt omdat hij niet meer de rol van een goede partner kan vervullen. De meeste mensen die worstelen met neerslachtigheid hebben geen zin meer in seks en andere aspecten van het leven. Partners zien vaak zichzelf als de reden van de depressie waardoor de relatie moeilijk wordt en vaak wordt beëindigd. Net wanneer de liefde net therapeutisch kan werken.

Leidt dit tot een breuk?

Je relatie stopzetten is nooit makkelijk. En het uitmaken met een partner die worstelt met een depressie kan nog een pak moeilijker zijn. Er komt echter een tijd dat iedere relatie op een breekpunt komt en het noodzakelijk is om je opties te overlopen en eventueel een moeilijke beslissing te maken. Niemand wil echter verweten worden dat het een geliefde in de steek laat op een moment dat ze het meest nodig zijn. Maar dat betekent niet je moet blijven hangen in een liefdesrelatie waarin geen positieve vooruitzichten meer zijn. Soms is het noodzakelijk – voor je eigen mentale gezondheid – om je partner vaarwel te zeggen. Maar voor het zover komt, overweeg zeker nog de volgende stappen, voor het welzijn van je partner en jezelf.

Tips om om te gaan met een partner die worstelt met depressie

Zet je eigen ego aan de kant

In heel wat gevallen zien partners zichzelf als de reden van de depressie van hun geliefde. Maar dat is meestal niet het geval. Hoezeer de depressie van je partner er ook voor zorgt dat je liefdesrelatie niet meer is als voordien, zet je je er dus best over dat je zelf de reden bent. Maak het niet persoonlijk.

Zoek hulp van buitenaf

Heel weinig mensen die worstelen met neerslachtigheid slagen er in om zelf over die depressie heen te geraken. Maar ook als partner van iemand die worstelt met een depressie is het niet makkelijk. Praat er ook zelf over met vrienden en familie. Vraag advies omtrent bepaalde zaken en vooral, zorg dat niet alle druk op jou terecht komt. Jouw gevoelens zijn immers ook nog steeds van tel.

Maak geen haastige beslissingen

Een depressie is geen pretje. Vaak kan je dan ook als partner het gevoel krijgen dat je mee wordt gesleurd in de negativiteit. Het zijn de eerste momenten waarop je denkt op de liefdesrelatie te beëindigen. Toch stel je dergelijke beslissingen beter uit. Overweeg steeds alle mogelijke opties vooraleer een beslissing te maken. En onthoud goed, dat impulsieve, op emoties gebaseerde beslissingen vaak niet de juiste zijn. In sommige gevallen kan je ook een tijdelijke break nemen.

Herinner je partner van in de goede tijden

Wanneer je partner dagelijks neerslachtig is, kunnen je gevoelens al snel verdwijnen. Probeer echter je partner te herinneren van toen alles nog goed ging. Dat is immers de echte persoon, en niet de donkerheid die nu over hem hangt.

Communicatie is de sleutel

Het allerbelangrijkste dat je kan doen voor je partner is goed met hem communiceren en ervoor zorgen dat hij of zij voelt dat je als een team hierdoor moet. Zorg dat je aandachtig luistert en stel je begripvol op voor alles wat hij of zij zegt. Vaak is het bij een depressie net de gedachtegang die erg verwarrend kan overkomen bij de buitenwereld, wat net tot meer frustratie en negativiteit leidt bij de depressieve partner. Wik en weeg ook je eigen woorden. Woorden zijn namelijk erg krachtig en alles wat je zegt kun je niet meer terug nemen.

Zoek professionele hulp

De eerste stappen die je zet wanneer je te weten komt dat je partner worstelt met een depressie is informatie vergaren. Welke symptomen zijn er bij een depressie, en vooral hoe ga je hier mee om. Kennis is macht en dat is in dit geval niet anders. Maar hoe vaak je ook je best doet om er te zijn voor de ander, soms is dat gewoon niet genoeg. Omdat het ook gaat om iemand uit je persoonlijke kring, kan het moeilijk zijn om niet te worden meegesleurd. In dat geval kan het helpen om professionele hulp te zoeken. Deze mensen zijn hiervoor opgeleid en kunnen zich makkelijker distantiëren, waardoor ze rationeler zijn bij het bieden van oplossingen.

Jan Peeterse

jan 5, 2018

Jan Peeterse schrijft voor de redactie van welkedatingsites.nl. Datingsites worden uitgeprobeerd en getest op elk mogelijk criterium. Is de datingsite wel of niet betrouwbaar? Vind ik hier mijn Flirt of mijn Liefde voor het leven?

Gerelateerde Artikelen

 1. Gaat verliefdheid over?

  Gaat verliefdheid over?

  Gaat verliefdheid over? De vraag of verliefdheid over gaat speelt waarschijnlijk...
  Lees meer...

 2. Ruzie - Hoe los ik ruzie op in mijn relatie?

  Ruzie - Hoe los ik ruzie op in mijn relatie?

  Ruzies in een relatie Een ruzie in je relatie kan soms...
  Lees meer...

 3. Relatiebreuk - De balans terugvinden

  Relatiebreuk - De balans terugvinden

  Relatiebreuk - De balans terugvinden Elke relatiebreuk is pijnlijk. Het is...
  Lees meer...

Reacties - Hoe ga je om met een depressieve partner?

Geen reacties

Laat een reactie achter!

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.