de hamvraag of verliefdheid over gaat, erg verschillend per persoon

Gaat verliefdheid over?

De vraag of verliefdheid over gaat speelt waarschijnlijk bij drie groepen mensen: zij die eenzijdig verliefd zijn (onbeantwoorde liefde), mensen die verliefd op elkaar zijn maar geen relatie kunnen hebben én degenen die zo gek op elkaar zijn, dat ze hopen dat dit nooit over zal gaan.

Verliefdheid in een relatie

Als je verliefd bent op iemand en die ander is dat ook op jou geeft dat een hemels gevoel dat bijna niet in woorden is uit te drukken. Verliefd zijn op elkaar is voor veel mensen het mooiste wat er is. Als je er midden in zit hoop je met heel je lijf dat dit nooit over zal gaan. Een roze wolk wordt die periode ook vaak genoemd. Een periode inderdaad want dat verliefde gevoel is meestal wel eindigend. Is dat slecht nieuws? Ja en nee.

Ja, omdat het euforische, alleen maar positieve gevoel van knetterverliefd zijn, elkaar zoveel mogelijk willen zien en elkaar wel op kunnen (vr)eten langzaam maar zeker minder wordt. Misschien kom je er ook achter dat die ander toch ook een minder leuke eigenschap heeft. Oei, dat is een tegenvaller!

Nee, omdat er iets voor in de plaats komt. Doordat je elkaar steeds beter leert kennen ontdek je weliswaar ook dingen die je minder leuk vindt maar je krijgt steeds meer echte verbinding met elkaar. Je raakt beter ingespeeld op de ander. Terwijl je de eerste weken (of maanden?) heel close was en de ander misschien wel het belangrijkste was in je leven ga je beseffen dat er ook nog meer was: andere mensen, je hobby’s et cetera. Je integreert de ander als het ware in je leven. Het gaat completer voelen.

En: na verloop van tijd komt er houden van voor in de plaats. Houden van, omdat je samen door wilt, ondanks de minder leuke dingen, minder leuke momenten en wellicht ook lastige fases in je relatie.

Smoor verliefd op elkaar maar geen vervolg

Het komt voor dat twee mensen verliefd op elkaar worden terwijl ze geen relatie met elkaar kunnen of willen hebben. Bijvoorbeeld omdat ze elkaar op vakantie of reis tegenkomen en de afstand voor beide, of één van de twee, een te groot obstakel is. Of omdat één van beide (of allebei) een relatie heeft en die hiervoor niet wil opgeven. Op dat moment blijft het dus bij die verliefdheid. Wat dan?

In die situatie heeft verliefd zijn dus iets heel tegenstrijdigs: je verliefdheid wordt beantwoord en toch eindigt het daar. Gaat verliefdheid over? Ja, langzaam maar zeker. Het erom dat je probeert te accepteren dat deze situatie niet zal veranderen. Wat kan helpen is er met anderen over praten en ontspanning zoeken. Loop niet weg voor emoties die er zijn maar geef ze ruimte. En probeer in de tussentijd je leven weer op te pakken. Geniet nog na van dat geweldige gevoel en besef dat dat weer kan gebeuren, in een situatie waarin het wel een relatie kan worden. En dit soms hopeloos verliefde gevoel zal langzaam maar zeker slijten waardoor er weer ruimte komt voor een nieuwe, al wil je daar op dat moment nog niet aan denken.

Onbeantwoorde liefde

Bijna iedereen maakt het wel een keer mee in zijn leven: verliefd worden op iemand maar het blijkt niet wederzijds. Of je spreekt het niet uit, wellicht uit angst om afgewezen te worden, waardoor je nooit zal weten wat de ander van jou vindt. In deze situatie geldt eigenlijk hetzelfde als hiervoor beschreven: neem je ‘verlies’, zoek ontspanning, praat er over met iemand en kijk uit naar dat volgende verliefde gevoel, want dat komt zeker weer.

Eeuwige liefde

‘Gaat verliefdheid over?’ kan in de meeste gevallen dus met nee worden beantwoord, het is een tijdelijk gevoel dat beetje bij beetje minder wordt. Al zijn er ook mensen die hun hele leven verliefd blijven op hun partner, daarover dromen is uiteraard toegestaan.

Jan Peeterse

jan 3, 2018

Jan Peeterse schrijft voor de redactie van welkedatingsites.nl. Datingsites worden uitgeprobeerd en getest op elk mogelijk criterium. Is de datingsite wel of niet betrouwbaar? Vind ik hier mijn Flirt of mijn Liefde voor het leven?

Gerelateerde Artikelen

 1. Verliefd zijn - Wanneer ben je verliefd?

  Verliefd zijn - Wanneer ben je verliefd?

  Verliefd zijn - Wanneer ben je verliefd? Als je verliefd bent,...
  Lees meer...

 2. Liefdesverdriet - Wat is het en hoe ga je ermee om?

  Liefdesverdriet - Wat is het en hoe ga je ermee om?

  liefdesverdriet Van de liefde worden we blij en vooral die eerste...
  Lees meer...

Reacties - Gaat verliefdheid over?

Geen reacties

Laat een reactie achter!

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.