friends with benefits is eigenlijk gewoon vrienden zijn en samen het bed delen

Friends with benefits: wat is dit en is het iets voor jou?

Friends with benefits: het doet denken aan de soortgelijke romantische komedie uit 2011. Natuurlijk legde die film een te grote focus op het emotionele aspect (een van de eerste pijnpunten bij vrienden met voordelen), maar het vormde toch een mooie introductie van een weinig ingeburgerde term. Ook wij halen het nogmaals vanonder het stof en zochten uit wat zo’n ‘vriendschap’; nu net inhoudt. Wat je maar beter niet doet, wat je dan weer beter wel doet en waar je online zo’n seksvriend(in) vinden kan.

Friends with benefits betekenis?

Vriendschap is alleen vriendschap? Kunnen friends with benefits betekenis geven aan die vriendschappelijke relatie? Om die vraag te kunnen beantwoorden moet je natuurlijk weten wat dit begrijp inhoudt. Slaan we er het woordenboek op na dan is het allesbehalve aartsmoeilijk. Hieronder wordt immers begrepen dat vrienden naast hun vriendschappelijke relatie sporadisch ook eens seksuele betrekkingen bij of met elkaar uitvoeren. Het gaat met andere woorden om een vriendschap waar ook seksuele voordelen aan gekoppeld worden. Hoe vaak? Dat kunnen ze zelf afspreken. Belangrijker is wel dat er tussen deze vrienden geen intentie bestaat om uiteindelijk een relatie aan te knopen.

Kenmerkend is ook het open karakter van zowel de vriendschappelijke als de seksuele relatie. Toch moet er tussen beiden een soort band bestaan waarbij affectie en vertrouwen in harmonie samen kunnen gaan. Kortom: bevoorrechte vrienden kunnen hun hart luchten bij elkaar, ze kunnen elkaar vertrouwen, ze kunnen samen op stap gaan, ze kunnen plezier hebben en ze kunnen seks hebben. Een echte relatie, samenwonen en officialiseren: dat dan weer niet.

Het ontbreken van de intentie tot een effectieve relatie is hierbij cruciaal. Alhoewel de intentie ontbreekt blijkt het echter niet altijd even eenvoudig te zijn om ook effectief lijnen te trekken en het emotionele af te blokken. Vooral indien een van beiden van nature uit minder emotioneel stabiel is, kan het al eens in een moeilijke of verwarde situatie uitmonden. In het woordenboek is de friends with benefits betekenis vrij duidelijk. In de praktijk is dat vaak niet het geval. Er is geen handboek voor bevoorrechte vrienden, maar we kunnen wel heel wat do’s en don’ts meegeven om een en ander goed te laten verlopen.

Don’ts: wat doe je maar beter niet?

In de eerste plaats is het belangrijk om je nooit jaloers op te stellen. Aangezien jullie geen echt koppel zijn mag je niet al te bezitterig worden en moet je de andere de nodige vrijheid geven. Lukt dat niet? Dan is een bevoorrechte vriend misschien wel niet wat je zoekt.

In de tweede plaats moeten we ook de vertrouwensband relativeren. Natuurlijk zijn jullie vrienden, maar word ook niet al te close. Elkaars familieleden hoeven jullie niet te ontmoeten en ga al zeker niet je hart bij jouw bevoordeelde vriend luchten. Dat maakt het alleen gecompliceerder.

Het bekende blad Cosmopolitan bekeek het dan weer vanuit een ander standpunt: sluit niet zomaar uit dat er gevoelens ontstaan. Jaloezie en gevoelens zijn soms niet te voorkomen en daar houden jullie maar beter rekening mee. Zomaar aannemen dat er geen gevoelens kunnen ontstaan, is dan ook gewoon naïef. Beter is het om hier vooraf over te spreken: wat doen jullie als er gevoelens ontstaan, kunnen jullie daar dan over spreken of is het dan meteen over en uit? Goede afspraken en vertrouwen kunnen ervoor zorgen dat we niet (of minder hard) gekwetst worden. Gevoelens onderdrukken en er niet over spreken? Dat is volgens hen not done. Ook wij volgen die redenering.

Do’s en handige tips om het niet mis te laten lopen

Een handige tip van het Belgisch magazine Flair: verkies uiterlijk boven innerlijk. Wanneer je een emotionele connectie hebt met iemand is er een te groot risico dat een van beiden uiteindelijk verliefd zal worden. Natuurlijk moet er wel een "klik" zijn, maar ga zeker niet onvoorwaardelijk rollebollen met iemand waar je al snel gevoelens voor zou kunnen krijgen.

Natuurlijk hoeft dat niet te betekenen dat jullie geen afspraken moeten maken. Meer zelfs: goede afspraken maken goede vrienden. Het is belangrijk dat jullie afspraken maken over elkaars seksleven. Toch zeker als we op lange termijn niet willen achterblijven met een of andere geslachtsziekte. Anderzijds moet er ook duidelijkheid zijn: aangezien jullie niet daten houdt een van beiden mogelijks zijn opties open. Ontmoet de andere zijn prins of prinses? Gedag seksuele relatie? Of toch niet? Duidelijkheid is er maar beter vooraf. Het is niet zo eenvoudig als het lijkt maar goede afspraken kunnen het alvast een stuk vereenvoudigen.

Wanneer je uiteindelijk toch een ideale friend with benefits gevonden hebt, is het belangrijk om het simpel te houden. Probeer jullie tijd bijvoorbeeld goed te verdelen. Meestal wordt uitgegaan van 50% rollebollen. Minder dan dat? Dan begint het mogelijks te ruiken naar bindingsangst. Meer dan dat? Dan worden jullie het mogelijks maar al te snel beu. Eigenlijk houdt het gewoon in dat het leuk moet blijven. Stress en werk mogen niet primeren op plezier. Op iedere manier fun hebben zonder ruzie of drama moet dan ook primeren.

Een laatste tip: gebruik altijd condooms. Dat behoeft weinig uitleg.

Datingsites voor friends with benefits

De vraag rest natuurlijk waar je zo’n friend with benefits tegen het lijf kan lopen. Geen geschikte kandidaat in je eigen vriendenkring? Gelukkig bestaan er ook datingsites waar je een bevoorrechte vriend of vriendin vinden kan. Drie grote spelers lijken de markt te domineren: Secondlove, Frunniken en CheatNow.

Via datingsite Secondlove kom je in contact met individueel beoordeelde profielen van serieuze vrouwen en mannen. Alhoewel de datingwebsite zich lijkt te focussen op het online vreemdgaan, is het toch een ideaal platform om een friend with benefits te vinden. Zonder jaloezie of intenties om een relatie aan te gaan: zij die vreemdgaan zijn altijd wel een beetje bevoorrechte vrienden.

Een alternatief vinden we bij Frunniken. De focus ligt hier voornamelijk op het vinden van een seksmatch zonder verplichtingen. Uiteraard kan het gaan om een enkele ontmoeting maar natuurlijk kan het ook dienen als basis voor een permanente seksrelatie. Het systeem focust duidelijk op de seksuele relatie en biedt dan ook een garantie op anonimiteit.

Een laatste online mogelijkheid is Cheatnow. Dit platform doet ons een beetje denken aan Secondlove maar is toch een tikkeltje anders. Het is extra spannend en profileert zich echt als sexy hangout op het internet. De expliciete foto’s laten weinig aan de verbeelding over. Voor iedere fantasie is er wel een geschikte sekspartner te vinden. Op zoek naar een friend with benefits? Sommigen verkiezen een enkele seksdate en anderen zijn op zoek naar een bestendige seksrelatie. Ook op Cheatnow kan je op zoek gaan naar jouw friend with benefits.

Jan Peeterse

feb 4, 2018

Jan Peeterse schrijft voor de redactie van welkedatingsites.nl. Datingsites worden uitgeprobeerd en getest op elk mogelijk criterium. Is de datingsite wel of niet betrouwbaar? Vind ik hier mijn Flirt of mijn Liefde voor het leven?

Gerelateerde Artikelen

 1. Vreemdgaan - De oorzaken en gevolgen

  Vreemdgaan - De oorzaken en gevolgen

  Vreemdgaan: De oorzaken en gevolgen Vreemdgaan, het wordt wel gezegd dat...
  Lees meer...

 2. Stiekem vreemdgaan - Zo moet het!

  Stiekem vreemdgaan - Zo moet het!

  Stiekem vreemdgaan is iets dat zo vaak gebeurt in het dagelijks...
  Lees meer...

 3. Hoe voorkom je de friendzone of hoe kom je eruit? - Welkedatingsites.nl

  Hoe voorkom je de friendzone of hoe kom je eruit? - Welkedatingsites.nl

  Hoe voorkom je de friendzone of hoe kom je eruit? De...
  Lees meer...

Reacties - Friends with benefits – Wat is dit? Is dit iets voor jou?

Geen reacties

Laat een reactie achter!

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.