eenzaamheid

Eenzaamheid – Oorzaken en oplossingen

Eenzaamheid is zwaar en kan iedereen aangrijpen. Soms voel je je eenzaam vanwege een heftige gebeurtenis en soms heb je het idee nooit echt ergens bij te hebben gehoord. Hierbij is het niet eens zo belangrijk hoeveel sociale contacten je hebt, maar gaat het vooral om de kwaliteit ervan. Je kunt bijvoorbeeld een heleboel kennissen hebben, maar nog steeds eenzaam zijn als je met geen van hen een echte connectie voelt. Er zijn twee vormen van eenzaamheid: Sociaal en emotioneel. Bij de sociale variant ervaar je weinig tot geen vriendschappelijke contacten met andere mensen. Bij de emotionele variant is er een gemis aan intieme relaties. Er zijn gelukkig veel oplossingen die het eenzame gevoel tegen kunnen gaan. Lees hier verder en ontdek de oorzaken van en oplossingen voor eenzaamheid.

Wat zijn de oorzaken?

Het verschilt van persoon tot persoon wat de oorzaken zijn, hier volgen een aantal veel voorkomende. Je kunt je bijvoorbeeld erg eenzaam voelen omdat je in een grote, drukke stad woont waarbij er wel veel mensen om je heen te vinden zijn, maar eigenlijk geen contact met je maken. Een heftige gebeurtenis zoals de dood van een partner of een scheiding kan ook leiden tot een sociaal isolement vanwege de veranderingen in relaties en het gat waar je in kunt vallen. Slechte economische omstandigheden die een verhuizing verplicht maken, kunnen ook zorgen voor een eenzame nieuwe start. Zelfs de opkomst van mobiele telefoons en social media kan ervoor zorgen dat we weinig energie in echt contact steken. Je kunt een eenzaam persoon vooral herkennen aan klachten die te maken hebben met negatieve zelf inzichten, slaapproblemen, verminderde zelfzorg en meer. Wat kun je ertegen doen?

Hoe los je het op?

Datingsites zijn ten eerste een goede manier om het eenzame tegen te gaan. Je kunt hier namelijk niet alleen maar een partner vinden, maar ook een nieuwe vriendschap met iemand sluiten. Je hebt met datingsites een goed middel in handen om in contact te komen met anderen en af te spreken om leuke dingen met elkaar te gaan doen. Hiernaast kun je er het beste gewoon op uit trekken. Begin bijvoorbeeld een nieuwe hobby of sport en je zult merken dat je al snel nieuwe contacten legt waar zelfs een mooie vriendschap uit zou kunnen ontstaan. Vrijwilligerswerk is ook een goede optie, omdat je hiermee nergens aan gebonden zit en je direct onder de mensen komt. Kies natuurlijk wel iets uit wat je ook echt leuk lijkt en waar je wat mee hebt. Als je het eng vindt om direct contact te leggen, begeef je dan eens op fora, bijvoorbeeld op die van datingsites. Zo heb je een gemakkelijke manier om nieuwe mensen te ontmoeten en interessante discussies te starten die uit kunnen bloeien in meer contact. En wanneer je niet goed weet hoe je het allemaal aan moet pakken, is een communicatievaardigheden cursus wellicht een goede optie. Hiermee leer je op een leuke manier hoe je echt contact met anderen kunt gaan leggen.

Jan Peeterse

apr 26, 2016

Jan Peeterse schrijft voor de redactie van welkedatingsites.nl. Datingsites worden uitgeprobeerd en getest op elk mogelijk criterium. Is de datingsite wel of niet betrouwbaar? Vind ik hier mijn Flirt of mijn Liefde voor het leven?

Gerelateerde Artikelen

 1. Wat is meetic? Het bedrijf achter lexa en tinder..

  Wat is meetic? Het bedrijf achter lexa en tinder..

  De meeste mensen zijn wel bekend met online dating websites. Meestal...
  Lees meer...

 2. Wat is houden van?

  Wat is houden van?

  Liefde. Op een bepaalde manier is dat het ultieme waar we...
  Lees meer...

 3. Is Tinder gratis?

  Is Tinder gratis?

  Er zijn ontzettend veel datingwebsites en datingapps die betaald zijn of...
  Lees meer...

Reacties - Eenzaamheid – Oorzaken en oplossingen

Geen reacties

Laat een reactie achter!

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.