waarom vrouwen aan downdating (moeten) doen

Wat is downdaten?

Downdaten is een term die steeds vaker wordt gebruikt. Niet zo gek, aangezien het steeds populairder wordt, maar wat is het nou eigenlijk precies? Downdaten betekent letterlijk dat je een date zoekt die qua opleidingsniveau een trapje lager zit dan jij. Ben jij bijvoorbeeld WO afgestudeerd en is het voor jou ook een optie om met iemand te daten die een HBO opleiding op zak heeft? Dan ben je aan het downdaten. Hieronder lees je meer over wie er vaker downdaten, of downdaten een probleem kan zijn en of het verstandig is om te doen. Veel leesplezier gewenst!

Wie downdaten er vaker?

In Nederland zijn er meer hoogopgeleide vrouwen dan mannen, dus het is vanzelfsprekend dat er meer vrouwen downdaten dan mannen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft ongeveer 43% van de vrouwen een HBO of WO opleiding, tegenover 38% van de mannen. Vroeger was dit juist omgekeerd, waardoor er geconcludeerd kan worden dat dit gat de komende jaren alleen maar groter zal worden. Dit is echter niet alleen in Nederland zo, overal ter wereld is deze verschuiving te zien. Vrouwen zullen dus een beetje water bij de wijn moeten doen en een partner voor lief moeten nemen die een lager opleidingsniveau heeft.

Is het een probleem?

Aan de ene kant kan downdaten helaas een groot probleem zijn/worden, aangezien mensen nou eenmaal graag een partner hebben met minimaal hetzelfde opleidingsniveau. Het is natuurlijk gewoon fijn om een partner te hebben die op hetzelfde ‘level’ als jij zit en waar je ook intellectuele dingen mee kunt bespreken. Voor met name vrouwen is het in een relatie belangrijk om goed te blijven communiceren Terwijl aan de andere kant het opleidingsniveau prima gecompenseerd kan worden door andere eigenschappen. Het gaat ten slotte niet alleen maar om het hebben van een slimme partner toch? Als je partner een prima baan heeft, lief voor je is en je aan het lachen maakt, wat maakt een lager opleidingsniveau dan uiteindelijk nog uit? Denk daar maar eens goed over na als jij de ware nog niet gevonden hebt.

Is downdaten verstandig?

Natuurlijk zit er een verschil in 2 verschillende opleidingsniveaus. Het verschil tussen WO en MBO is bijvoorbeeld opmerkelijk groter dan de stap tussen WO en HBO. Een advocaat die bijvoorbeeld date met een loodgieter of een advocaat die date met een communicatiemedewerker. Het eerste scenario zal in veel gevallen niet werken terwijl laatstgenoemde een prima combinatie kan zijn. Daarnaast kunnen gemeenschappelijke interesses ook nog een positieve invloed hebben op je relatie (http://www.41magazine.nl/datingtips/singles-magazine-downdaten-daten-met-een-lager-opgeleide-man/). Kortom, downdaten kan dus prima, zolang je binnen de perken blijft en niet op zoek gaat naar uitersten. Zoek je date één trapje lager of zoek iemand waar je veel interesses mee deelt. Zolang jullie relatie goed voelt en jullie goed kunnen praten met elkaar, dan is er niks aan de hand en wacht jullie een mooie toekomst samen. ()

Jan Peeterse

apr 23, 2017

Jan Peeterse schrijft voor de redactie van welkedatingsites.nl. Datingsites worden uitgeprobeerd en getest op elk mogelijk criterium. Is de datingsite wel of niet betrouwbaar? Vind ik hier mijn Flirt of mijn Liefde voor het leven?

Gerelateerde Artikelen

 1. Wat is meetic? Het bedrijf achter lexa en tinder..

  Wat is meetic? Het bedrijf achter lexa en tinder..

  De meeste mensen zijn wel bekend met online dating websites. Meestal...
  Lees meer...

 2. Wat is houden van?

  Wat is houden van?

  Liefde. Op een bepaalde manier is dat het ultieme waar we...
  Lees meer...

 3. Is Tinder gratis?

  Is Tinder gratis?

  Er zijn ontzettend veel datingwebsites en datingapps die betaald zijn of...
  Lees meer...

Reacties - Downdaten – Veel vrouwen doen het!

Geen reacties

Laat een reactie achter!

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.