dating met andere etniciteit afbeelding van 3 verschillende vrouwen

Daten met een andere etniciteit: het beste van twee werelden?

Je bent op zoek naar de liefde van je leven. Hierbij overweeg je om eens buiten onze Nederlandse of Europese cultuur te daten, omdat je nieuwsgierig bent geworden naar die ene persoon met andere culturele, religieuze achtergrond. Wat is er nu anders als je gaat daten met een persoon met een andere etniciteit? Wat kun je doen nader tot elkaar te komen?

Communicatie tijdens dating

Je verstaanbaar maken op vakantie in een taal die niet je moedertaal is, is één ding. Je liefde verklaren, een discussie voeren of gewoon een gesprek voeren over je voorkeuren in een vreemde taal, is een tweede. Als je in een vreemde taal communiceert, loop je de kans dat je je niet volledig kunt uitdrukken. Niet alleen de gesproken taal kan een barrière opwerpen. Ook lichaamstaal kan anders geïnterpreteerd worden door iemand met een andere culturele achtergrond. Waar in onze cultuur het in de ogen kijken een teken is van verbinding en genegenheid, zo is het in een andere cultuur misschien wel te direct of kan het verwachtingen wekken.

Wees vanaf het eerste moment duidelijk naar elkaar over de taalbarrière en de consequenties hiervan. Zo kweek je begrip bij de ander en dat is de sleutel tot een succesvolle date. Denk goed na voordat je wat zegt. Laat de ander uitspreken en geef de ander de ruimte om te reageren. Vraag om verduidelijking als je iets niet goed begrijpt.

Verschillen in wereldbeeld, normen en waarden

Ieder van ons wordt opgevoed in een bepaalde sociale kring en familie. Vanuit die omgeving wordt een referentiekader gevormd dat ons wereldbeeld schept. Iemand die op een andere plek is geboren en opgevoed, heeft dus waarschijnlijk een ander beeld dan jij. Religie speelt hier een grote rol. Een hindoe ziet het leven, de aarde en het ontstaan daarvan op een andere manier dan een moslim of een christen. Als je date met iemand met een andere culturele achtergrond, krijg je te maken met verschillen in mening. De beelden zijn zo diep verankerd in ons onderbewust dat je het idee kunt hebben dat je nooit nader tot elkaar kunt komen.

Nederlanders zijn een tolerant volk. Wij leven in een multiculturele samenleving en zijn het gewend dat we met collega’s, klasgenoten of buren te maken hebben die anders naar het leven kijken. Tijdens dating, kom je ontegenzeggelijk punten tegen waarin je niet kunt buigen. Het enige dat hier helpt is stoppen om de ander te overtuigen van jouw zienswijze.

Avontuurlijke dating

Buiten de moeilijkheden die zijn beschreven, kan daten met een andere cultuur juist onwijs spannend en avontuurlijk zijn. Als je open durft te staan voor andere gebruiken, normen en waarden, kun je veel leren over de ander en diens cultuur. Daarbij hoort ander eten, een andere taal, andere gebruiken en rituelen. Door je te verdiepen in een ander groeit je capaciteit om compassie te tonen. De wereld wordt er een stukje mooier van. Als je dit naar elkaar kunt uitspreken en met elkaar kunt oefenen, kun je een relatie opbouwen die het beste van twee werelden combineert.

Jan Peeterse

mei 18, 2017

Jan Peeterse schrijft voor de redactie van welkedatingsites.nl. Datingsites worden uitgeprobeerd en getest op elk mogelijk criterium. Is de datingsite wel of niet betrouwbaar? Vind ik hier mijn Flirt of mijn Liefde voor het leven?

Gerelateerde Artikelen

 1. Wat is meetic? Het bedrijf achter lexa en tinder..

  Wat is meetic? Het bedrijf achter lexa en tinder..

  De meeste mensen zijn wel bekend met online dating websites. Meestal...
  Lees meer...

 2. Wat is houden van?

  Wat is houden van?

  Liefde. Op een bepaalde manier is dat het ultieme waar we...
  Lees meer...

 3. Is Tinder gratis?

  Is Tinder gratis?

  Er zijn ontzettend veel datingwebsites en datingapps die betaald zijn of...
  Lees meer...

Reacties - Daten met een andere etniciteit: het beste van twee werelden?

Geen reacties

Laat een reactie achter!

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.