wat is een catfish en hoe herken je deze?

Catfish – Word geen slachtoffer!

Dagelijks gaan er honderden mensen online een gesprek aan met een andere internetgebruiker. Hieruit volgen dikwijls sterke vriendschappen, maar nog vaker wordt men verliefd op de nieuwe chatgenoot. Sommige relaties houden jarenlang stand hoewel de personen in kwestie elkaar nooit in het echt gezien hebben. Pas op, want mogelijk word je slachtoffer van online oplichting.

De ultieme catfish

Natuurlijk voel je je enorm in de maling genomen als je dag in dag uit contact gehad hebt met iemand die gelogen heeft over zijn leven en identiteit. In het ergste geval hebben slachtoffers zelfs geld overgemaakt aan de nepvriend of cadeaus gestuurd. Een oplichter maakt ernstig misbruik van het vertrouwen dat hun slachtoffer in hem of haar heeft en de nepvriend komt vaak met zielige verhalen aanzetten, waardoor je als onschuldige internetgebruiker medelijden krijgt. Je wilt jouw nieuwe vriend of liefde helpen en gelooft hem of haar op zijn woord. Dit duidt vaak op online oplichting. Gebruik de tips in deze blog om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van online oplichting!

Nep contactpersoon herkennen

1. Serieuze gesprekken

Iemand die het na vijf dagen contact al voortdurend over relaties heeft, is vermoedelijk geen serieuze potentiële partner. Het duurt enige tijd voordat er sprake kan zijn van verliefdheidsgevoelens, dus wees op je hoede voor chatgenoten die beweren verliefd te zijn.

2. Er vindt nooit een ontmoeting plaats

Enkele maanden of eventueel weken na het eerste chatcontact ontstaat vaak de behoefte om je internetlover in het echt te zien. Als jouw chatvriend of -vriendin nooit kan afspreken of videobellen, weet je dat er iets niet in de haak is. Een catfish zal altijd een reden hebben waarom real life contact niet mogelijk is. De videocamera is kapot, hij of zij is ziek of heeft het druk met werk.

3. Doorgewinterde reiziger

Opvallend is dat een nep contactpersoon, naar eigen zeggen, altijd op grote afstand van jou is. Hij of zij zegt vandaag in Maastricht te zijn en morgen in Leeuwarden, maar onderweg kan hij nooit even bij jou langsgaan. Als je dit vaak hoort van jouw contactpersoon, moet je aanvoelen dat het geen zuivere koffie is.

4. Onduidelijk profiel

Je wilt jouw vriend of vriendin graag beter leren kennen, dus je gaat rondkijken op zijn profiel. Valt het je op dat er geen duidelijke informatie beschikbaar is wat betreft de woonplaats of geboortedatum van jouw internetcontact? Dan is de kans groot dat jouw contactvriend helemaal niet is wie hij of zij beweert te zijn.

5. Opvallende foto’s

Wat betreft de foto’s van een neppe contactpersoon kan het twee kanten opgaan. Óf de catfish heeft heel vage foto’s met ontiegelijk veel filters, zodat je zijn of haar ware identiteit niet achterhaalt, of juist prachtige modellenfoto’s die er veel te perfect uitzien. Wees dus realistisch als je naar de foto’s kijkt.

6. Onderzoek zijn of haar profielfoto

Via Google Image Search kun je foto’s googlen. Zoek eens uit of de foto’s die jouw crush je stuurt wel echt van hem of haar zijn. Misschien zijn ze wel gewoon van een andere account afgehaald.

Jan Peeterse

jun 19, 2017

Jan Peeterse schrijft voor de redactie van welkedatingsites.nl. Datingsites worden uitgeprobeerd en getest op elk mogelijk criterium. Is de datingsite wel of niet betrouwbaar? Vind ik hier mijn Flirt of mijn Liefde voor het leven?

Gerelateerde Artikelen

 1. Wat is meetic? Het bedrijf achter lexa en tinder..

  Wat is meetic? Het bedrijf achter lexa en tinder..

  De meeste mensen zijn wel bekend met online dating websites. Meestal...
  Lees meer...

 2. Wat is houden van?

  Wat is houden van?

  Liefde. Op een bepaalde manier is dat het ultieme waar we...
  Lees meer...

 3. Is Tinder gratis?

  Is Tinder gratis?

  Er zijn ontzettend veel datingwebsites en datingapps die betaald zijn of...
  Lees meer...

Reacties - Catfish – Wat is het en hoe ga je ze tegen?

Geen reacties

Laat een reactie achter!

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.