aseksueel is een onderschat probleem, maar wat is het?

Aseksueel – Wanneer is iemand aseksueel?

In de wereld van de seksuele aantrekkingskracht worden vier soorten geaardheid onderscheiden. Je kunt heteroseksueel zijn, maar ook homoseksueel, biseksueel, transseksueel of aseksueel. Asekualiteit komt bij ongeveer 1 op de 100 mensen voor en wordt ook wel non-libidoisme genoemd. Heb je deze geaardheid, dan mis je seksuele aantrekkingskracht. Je voelt je niet aangetrokken tot vrouwen, maar ook niet tot mannen. Meer over deze geaardheid, lees je op deze pagina.

Aseksualiteit: een korte introductie

Ben je aseksueel, dan heb je enkel de behoefte om een romantische relatie met iemand aan te gaan. Je kunt je wel seksueel opgewonden voelen, maar je hebt vaak niet de neiging om echt iets met deze opwinding te doen. Je bent niet celibaat en je kiest er ook niet voor om geen seks te hebben, maar je hebt hier simpelweg geen behoefte aan. Je bent op deze manier geboren en kiest er niet voor om seksuele gemeenschap bewust uit de weg te gaan.

Aseksualiteit en relaties

Ben je aseksueel, dan betekent dit niet dat je helemaal geen behoefte hebt aan een relatie. Je kunt namelijk wel behoefte hebben aan een romantische relatie, met een man of met een vrouw. Je hebt alleen geen behoefte om deze relatie te veranderen in een zowel romantische als seksuele relatie, wat voor spanningen kan zorgen.

Aseksualiteit: vier types van deze geaardheid

Niet ieder mens is hetzelfde en zo is ook niet iedere aseksueel hetzelfde. Er worden vier types van deze geaardheid onderscheiden, namelijk:

– Aseksuelen die romantische aantrekkingskracht ervaren, maar simpelweg geen libido hebben en dus geen zin hebben in seks.

– Aseksuelen met een libido, maar dan wel zonder romantische aantrekkingskracht.

– Aseksuelen die een libido en romantische aantrekkingskracht hebben, maar de link tussen deze gevoelens niet kunnen leggen.

– Aseksuelen zonder libido en zonder het ervaren van een romantische aantrekkingskracht.

Aseksualiteit is een vrij breed begrip, dat op diverse manieren tot uiting kan komen. Zoals iedere heteroseksueel, homoseksueel en biseksueel anders is, is ook iedere aseksueel weer anders.

Grijze aseksuelen

Aseksuelen die onder geen van bovenstaande vier omschrijvingen vallen, worden ook wel grijze aseksuelen of grijze A’s genoemd. Deze mensen ervaren doorgaans geen seksuele aantrekkingskracht, maar soms juist wel. Of hebben wel een seksuele aantrekkingskracht, maar een laag libido. Ze zijn technisch gesproken wel seksueel, maar vinden seksualiteit geen belangrijk deel van hun leven. Ze kunnen zich dan ook niet identificeren met de seksuele cultuur. Het is ook mogelijk dat je je niet herkent in bovenstaande vier types van aseksualiteit, maar je wel aangesproken voelt tot de basisgedachte van deze seksualiteit. In dit geval kan het zo zijn dat je aseksueel bent, maar dan onder de groep grijze aseksuelen valt. Ook is het mogelijk dat slechts online tekstueel seksueel contact voldoende is waarbij fysiek contact niet nodig is.

Jan Peeterse

nov 7, 2016

Jan Peeterse schrijft voor de redactie van welkedatingsites.nl. Datingsites worden uitgeprobeerd en getest op elk mogelijk criterium. Is de datingsite wel of niet betrouwbaar? Vind ik hier mijn Flirt of mijn Liefde voor het leven?

Gerelateerde Artikelen

 1. Wat is meetic? Het bedrijf achter lexa en tinder..

  Wat is meetic? Het bedrijf achter lexa en tinder..

  De meeste mensen zijn wel bekend met online dating websites. Meestal...
  Lees meer...

 2. Wat is houden van?

  Wat is houden van?

  Liefde. Op een bepaalde manier is dat het ultieme waar we...
  Lees meer...

 3. Is Tinder gratis?

  Is Tinder gratis?

  Er zijn ontzettend veel datingwebsites en datingapps die betaald zijn of...
  Lees meer...

Reacties - Aseksueel – Wanneer is iemand aseksueel? –

Geen reacties

Laat een reactie achter!

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.