hoe ga je om met een afwijzing

5 tips voor omgaan met een afwijzing

Afwijzingen doen pijn. Zeker in de liefde komt het hard aan wanneer je van die leuke andere niet hetzelfde terugkrijgt. Hierbij maakt het niet uit of je elkaar in het echt ziet of ‘alleen maar’ online. Het is echter helaas onvermijdelijk, we worden allemaal weleens afgewezen. Zeker wanneer je je op het (online) dating gebied bezighoudt, zal je er eens mee te maken krijgen. Daarom zijn hier vijf handige tips voor je opgesteld die je kunnen helpen om hiermee om te gaan. Geef niet op, ook voor jou bestaan er goede partners.

Tip 1: Gun jezelf tijd
Zoals gezegd, doet een afwijzing pijn. Je had gehoopt op een volgende date of een stap verder in de relatie, maar de ander wil niet (meer). Ongeacht de reden, voel je je verdrietig, boos en/of teleurgesteld. Het is belangrijk om deze gevoelens er te laten zijn. Stop ze niet meteen weg en zoek niet direct naar afleiding, maar huil of schreeuw het uit. De gevoelens zijn er toch en je kunt ze beter wat laten ademen dan verstikken. Een afwijzing verwerken is een rouwproces en je hebt hier nu eenmaal tijd voor nodig. Gun jezelf deze tijd.

Tip 2: Zoek steun
Je hoeft het niet alleen te doen. Het is ook niet nodig dat je je hele verhaal op Facebook plaatst, maar zoek één of twee goede vrienden/familieleden uit die je vertrouwt en zoek steun bij hen. Het delen van je pijn met iemand die dit serieus neemt kan heel erg helpen en tegelijkertijd jullie band versterken. De ander kan ook een nieuw perspectief op je verhaal leggen doordat hij/zij er met andere ogen naar kijkt. En wellicht kun je erna samen wat leuks gaan doen om jezelf weer een beetje op te beuren. Neem de kans en deel je verdriet met een ander, je zult merken dat het helpt.

Tip 3: Bedenk dat dit niet alles zegt
Een afwijzing van één persoon betekent niet dat je voor altijd zal worden afgewezen. In de dating scene zijn er zoveel mensen dat er altijd iemand tussen zit die wel bij je past. Verplaats je eens in de ander en wellicht komen er redenen naar boven die helemaal niet met jou te maken hebben. Wellicht voelt hij/zij zich op dit moment gewoon niet goed genoeg voor een relatie of spelen er dingen mee die de ander teveel afleiden. Deze ene afwijzing zegt niet meteen dat je niet geschikt bent om mee te daten of een relatie te hebben.

Tip 4: Leer ervan
Elke ervaring, hoe pijnlijk ook, is weer een leermoment. Ook van een afwijzing kun je veel leren. Als het contact nog goed is, kun je de ander vragen wat er mis is gegaan en wat je eventueel anders had kunnen doen. Je kunt ook met een goede vriend(in) overleggen wat er gebeurd is en wat hij/zij denkt dat er anders had gekund. Met al deze informatie kun je veel leren over hoe je de volgende date beter aan kunt pakken en jezelf tegelijkertijd beter leren kennen.

Tip 5: Kijk weer verder
Het is goed om de tijd te nemen voor de verwerking en op een gegeven moment moet je weer verder. Pak jezelf op en gooi jezelf het dating circuit weer in. De situatie zal niet veranderen als je niets nieuws probeert, dus schraap al je moed bijeen en ga ervoor. Kijk naar wat je wilt bereiken en wat voor soort partner je graag zou willen hebben. Ook jij kan het, zeker weten.

Jan Peeterse

jan 29, 2016

Jan Peeterse schrijft voor de redactie van welkedatingsites.nl. Datingsites worden uitgeprobeerd en getest op elk mogelijk criterium. Is de datingsite wel of niet betrouwbaar? Vind ik hier mijn Flirt of mijn Liefde voor het leven?

Tags:

Gerelateerde Artikelen

 1. Wat is meetic? Het bedrijf achter lexa en tinder..

  Wat is meetic? Het bedrijf achter lexa en tinder..

  De meeste mensen zijn wel bekend met online dating websites. Meestal...
  Lees meer...

 2. Wat is houden van?

  Wat is houden van?

  Liefde. Op een bepaalde manier is dat het ultieme waar we...
  Lees meer...

 3. Is Tinder gratis?

  Is Tinder gratis?

  Er zijn ontzettend veel datingwebsites en datingapps die betaald zijn of...
  Lees meer...

Reacties - Afwijzing; hoe ga je hier mee om?

Geen reacties

Laat een reactie achter!

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.