polyamore relatie heerst een taboe op maar is dat terecht?

Alles wat je wil weten over een polyamore relatie

Polyamorie, weet jij wat het is? Ook al zul je het woords steeds vaker voorbij horen komen, veel mensen weten niet wat een polyamore relatie is. De letterlijke betekenis van het woord is ‘meervoudige liefde’. Kortweg gezegd heeft een polyamorist met meerdere mensen tegelijk een relatie en houdt het ook van meerdere mensen tegelijk. Je hebt daarnaast ook polygamie. Bij polygamie is er altijd sprake van een huwelijk, terwijl dat bij een polyamoreuze relatie niet zo hoeft te zijn. Samenwonen of een lange afstandsrelatie behoort bijvoorbeeld ook tot de mogelijkheden.

Polyamorie nader uitgelegd

Een polyamore relatie ziet er in principe hetzelfde uit als een monogame relatie, inclusief ruimte voor seksualiteit. Het grote verschil is alleen dat bij een monogame relatie er twee personen elkaar liefhebben, terwijl het in een polyamore relatie gaat om meerdere personen. Dit kunnen 3, 4 of zelfs 5 personen zijn. De voorwaarde voor zo’n relatie is uiteraard wel dat alles open en eerlijk gebeurt, en dat alle betrokkenen hiermee instemmen. Dit in tegenstelling tot vreemdgaan bijvoorbeeld. Sommige mensen houden wel van meerdere mensen tegelijk, maar leven daar niet naar. Een reden hiervoor kan zijn dat ze bang zijn dat de huidige partner dit niet goedkeurt of omdat de persoon zelf hier niet voor openstaat.

Waarom heerst er nog steeds een taboe op polyamorie?

Iets is een taboe wanneer het ongepast gedrag is waarvan men vindt dat het niet door de beugel kan. Helaas is dat ook zo bij polyamoristen. Veel mensen vinden polyamorie een ver-van-mijn-bed-show, maar zijn polyamoristen wel zo anders dan monogamisten? De meeste mensen zullen het erover eens zijn dat een relatie iets is tussen 2 personen, maar er zijn nog veel meer mogelijkheden. Omdat de meerderheid van de bevolking 1 partner heeft, wil dat niet zeggen dat dat het juiste is. Waarom zou je bijvoorbeeld slechts 1 persoon liefhebben, terwijl je ook liefde kunt voelen voor meerdere personen?

Wat laat onderzoek zien?

Volgens psycholoog Christopher Ryan zijn mensen van nature niet monogaam. Door de maatschappij wordt een monogame relatie als ‘standaard’ gezien, maar ons oerinstinct zegt juist het tegenovergestelde. We moeten vrij zijn. Ook onderzoeker Conley sluit zich daarbij aan. Hij zegt dat mensen monogamie simpelweg als de enige manier zien, terwijl dat een hele verkeerde benadering is ). Vaak wordt in een relatie verwacht dat de partner voor een monogame relatie kiest en dat er eigenlijk geen andere optie is. Conley zegt dat er veel vaker juist behoefte is aan een polyamoreuze relatie.

Is monogamie achterhaald?

Hierboven lees je dat steeds meer onderzoekers van mening zijn dat een polyamore relatie heel normaal is en dat een monogame relatie niet langer gezien moet worden als de standaard. In dat opzicht is monogamie dus zeker achterhaald. Polyamore relaties komen steeds vaker voor, terwijl monogamie afneemt. Op dit moment heeft 15 tot 28 procent van alle heterostellen en maar liefst 50 procent van de homokoppels een relatie die afwijkt van een monogame relatie (https://joop.bnnvara.nl/nieuws/monogamie-is-achterhaald). In de toekomst zal dit waarschijnlijk alleen maar meer en meer worden.

Een polyamore relatie, is dat iets voor mij?

Wellicht is het je al duidelijk geworden dat lang niet iedereen geschikt is voor een polyamoreuze relatie. Als polyamorist moet je bepaalde ‘eigenschappen’ bezitten en op een bepaalde manier in het leven staan. Allereerst moet je bijvoorbeeld goed kunnen communiceren. Zo heb je niet te maken met 1 partner, maar met meerdere partners. Hierdoor wordt de communicatie iets complexer. Het is belangrijk om met iedereen goed te blijven communiceren. Hoe voel je je? Heb je twijfels? Wat zijn je gevoelens en waar maak je je zorgen om? Allemaal vragen die je moet blijven bespreken in de relatie. Daarnaast is het ontzettend belangrijk om een gezonde dosis zelfvertrouwen én vertrouwen te hebben.

Het delen van je partner zal voor heel veel mensen niet geaccepteerd worden, omdat ze bang zijn dat hun eigenwaarde daar niet tegen kan. Verder is het ook heel belangrijk dat je niet jaloers bent. Je moet kunnen accepteren dat je je partner ook met een andere geliefde ziet genieten. Tot slot dien je als polyamorist een pragmatische instelling te hebben en het is belangrijk om jezelf niet te gaan vergelijken met andere mensen in de relatie. Wist je trouwens dat de partner van je partner de ‘metamour’ genoemd wordt en dat het symbool van polyamoreuze relaties een hart is dat gecombineerd is met het oneindigheidsteken?

Ben jij voorstander van een polyamoreuze relatie?

Twijfel jij over je monogame relatie of hebben jij en je partner het er weleens over hoe het zou zijn als een derde of vierde persoon erbij zou komen? De ene relatie is niet beter of slechter dan de ander, het is maar net waar jij je goed bij voelt. Misschien kom je op een punt in je leven dat je erachter komt dat je van meerdere personen tegelijk houdt. Laat je daar niet door tegenhouden, maar ga je geluk achterna. Dat monogamie de standaard is, wil niet zeggen dat je hier ook naar moet leven. Kortom, kies datgene wat goed voelt. Ieder mens is ten slotte uniek, dus leef zoals jij dat wilt!

Jan Peeterse

dec 16, 2017

Jan Peeterse schrijft voor de redactie van welkedatingsites.nl. Datingsites worden uitgeprobeerd en getest op elk mogelijk criterium. Is de datingsite wel of niet betrouwbaar? Vind ik hier mijn Flirt of mijn Liefde voor het leven?

Gerelateerde Artikelen

  1. Monogamie in de praktijk en hoe het werkt

    Monogamie in de praktijk en hoe het werkt

    Monogamie in de praktijk: Hoe werkt het? In onze cultuur wordt...
    Lees meer...

  2. Is de mens Polygaam of monogaam?

    Is de mens monogaam of polygaam? De Duitse filosoof Schopenhauer heeft...
    Lees meer...

  3. Stiekem een seksrelatie - Ideaal tot iemand verliefd wordt

    Stiekem een seksrelatie - Ideaal tot iemand verliefd wordt

    Stiekem een seksrelatie hebben kan soms heel lastig zijn maar wel...
    Lees meer...

Reacties - Polyamore Relatie – De nieuwe standaard?

Een commentaar

Laat een reactie achter!

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.